— Noe slikt har aldri skjedd oss før. Det blir jo et lite sjokk når det først skjer, sier Håkon Birkeland. Han er daglig leder i Birkeland Entreprenørforretning, og sjefen til 24-åringen. Selskapet er underleverandør til Veidekke Entreprenør AS, som bygger Klostergarasjen.

Plutselig smalt det

Ulykken skjedde ved 6.20-tiden fredag morgen. 24-åringen satt i gravemaskinen og pikket løsstein ned fra fjellsiden like innenfor inngangen til garasjen på Nøstet. Steinen ble sprengt løs dagen før.

Plutselig smalt det. Stein ble slynget med stor styrke mot det solide glasset i styrehuset. Trolig fanget gitteret foran opp en del av steinen, men han fikk likevel en del kutt fra glassbitene.

Mannen ble sendt til Haukeland sykehus kort tid etter. Skadene blir omtalt som lettere. Han ble utskrevet fra sykehuset i går kveld.

— Noe slikt skal ikke skje. Dette er negativt, var kommentaren fra en av dem på anlegget som ville si noe.

Politiets foreløpige teori er at en sprengladning skulle detonert nede i et av borehullene torsdag kveld, men gikk ikke av. Ikke før fredag morgen.

-Trolig et uhell

— Noe slikt skjer uhyre sjelden. Veidekke kan disse tingene. Det smalt godt, men i forhold til det som ellers gjøres av sprengning der, så var dette en liten eksplosjon, sier politiførstebetjent Atle Fagerbakke.

Fredag formiddag var han og inspiserte stedet sammen med en inspektør fra Arbeidstilsynet.

— Etterforskningen skal avklare årsaken og om man har overtrådt arbeidsmiljøloven. Vi vil avhøre noen og be om teknisk materiale som sprengningsplan.

— Hva er den foreløpige konklusjonen?

— Så langt ser det ut som ulykken var et hendelig uhell, sier han.

Tor Fjell, inspektør i Arbeidstilsynet, har så langt ikke oppdaget at Veidekke har gjort noe uforsvarlig.

— I denne bransjen er det vanskelig å fri seg helt fra risiko for slikt, sier han.

Mannen var ganske heldig som unngikk mer alvorlige skader, mener Fjell.

Den en uke gamle gravemaskinen ble heller ikke verre skadet enn at den bortsett fra knuste vinduer er i kjørbar stand.