— En så stor makrell har vi aldri sett før. Vi fikk mye makrell i helgen. Men denne overgår alt hva vi har opplevd tidligere, sier pappa Walter Norstrand fra Loddefjord i Bergen.

Han får støtte fra fagfolkene.

— En makrell på drøye to kilo er svært sjelden. Gjennomsnittstørrelsen på den makrellen vi nå får inn fra ringnotflåten, er på mellom 550 og 650 gram. Unntaksvis ser vi makrell på opp mot ett kilo, sier innkjøpssjef Kjell Arne Gloppen ved Austevoll Fiskeindustri på Storebø. Der tar man imot store mengder makrell om dagen.

Fisketur på Radøy

Familien Norstrand var på tur til Vågenes i Bøvågen i Radøy kommune sist helg. I det vakre søndagsværet tok pappa Walter med seg sønnene Andreas (10) og Henrik (8) ned til sjøen for å fiske med stang. Ifølge Walter Norstrand brukte de vanlig pilk med rognebær som agn.

Det var altså åtteåringen Henrik som dro kjempen trygt på land. Makrellen veide 2.01 kilo, men familien glemte i forfjamselsen å måle lengden. Men så stor makrell har man uansett verken sett eller hørt om i den fiskeglade familien.

Svært sjelden

— Dette er ikke enestående, men svært sjelden. Vi har sett noen makrell av samme størrelse tidligere. Men det går likevel flere år mellom hver gang vi får inn makrell på bortimot to kilo eller mer, sier Kjell Arne Gloppen.

Generelt har imidlertid makrellen vært større enn normalt i år. Kvaliten på fisken er også svært god denne sesongen, noe som trolig har sammenheng med at temperaturen i sjøen har vært høyere enn normalt.

Makrellfisket mot slutten

— Det har også vært en svært god makrellsesong. Men nå er det bare 9000 tonn igjen av kvotene for ringnotflåten. Så årets makrellfiske nærmer seg slutten, legger Gloppen til.

De som vil ha makrell i garnet eller på kroken innaskjærs, må også skynde seg. Det aller meste av makrellen er nemlig kommet seg ut i havet. I så måte hadde familien Norstrand flaks som kom over en stim da de koste seg med fiskestengene sist søndag.

Ved Norges Fiskesalgslags kontor i Bergen får Bergens Tidende opplyst at det totalt er innmeldt 166.500 tonn makrell hittil i sesongen. Nå fiskes nesten all makrell til havs i den sørlige delen av Nordsjøen. Kystfiskerne har kun 400 tonn igjen av sin kvote før det er stopp.

KJEMPEMAKRELL: Åtte år gamle Henrik Norstrand er skikkelig stolt over å ha fått kjempemakrellen på kroken.
FOTO: WALTER NORSTRAND