BT møtte Stian Njøten utenfor Borgarting lagmannsrett i går. Denne uken står han tiltalt i en særdeles brutal voldssak. I Oslo tingrett ble Njøten i fjor høst dømt til over fem års fengsel for å ha vært nær ved å trampe livet av et menneske som allerede lå på bakken.

— Jeg angrer fryktelig på det som skjedde den gangen. Jeg var, som jeg har sagt tidligere, som et dyr, forklarte Njøten foran lagmannsretten.

— Hva tenkte du da du gjorde dette, ville aktor vite?

— Jeg tenkte ikke. Hadde jeg gjort det, så hadde jeg ikke hoppet på ham, svarte 30-åringen, som flere ganger viste at han var oppgitt over aktors måte å spørre på.

Ikke ett ord om bakmenn

Njøten var blid og imøtekommende da BT møtte ham etter rettssaken, til tross for at han er misfornøyd med hvordan pressen har dekket hans påståtte rolle i Fagereng-saken.

— Det har vært en del fantasifulle titler. Jeg likte ikke da dere skrev «Njøten går rundt grøten», sier han.

Litt mindre solbrent enn da BT traff ham på Gran Canaria i februar, og iført den samme Lacoste-skjorten, forklarte Njøten hvorfor han foreløpig ikke har kommet med noe av det annonserte sprengstoffet han har lovet i Fagereng-saken. Njøten har ikke sagt et ord om de angivelige bakmennene han har lovet å avsløre.

— Akkurat nå er det ting som er viktigere for meg enn Fagereng. Jeg trenger blant annet å bli ferdig med denne rettssaken før jeg går videre.

Fikk kalde føtter

— Hva tenker du om ekteparet Fagereng sin situasjon når du ikke leverer det du har lovet flere ganger?

  • Jeg skjønner at dette er ubehagelig for dem, men akkurat nå må jeg tenke på meg selv en stund. Det eneste jeg kan si til dem er at sannheten vil komme frem. Før eller siden.

Etter noen minutters samtale utenfor Borgarting lagmannsrett, kommer likevel Njøten litt mer på gli i forhold til hvorfor han har tatt pause i avhørene med Agder-politiet, som har fått i oppgave av Riksadvokaten å etterforske Fagereng-saken.

— Du kan si det slik at jeg fikk litt kalde føtter da de begynte å spørre meg om denne brannstiftelsen hos ekteparet Fagereng og min rolle i den. Da jeg forhørte meg om dette i starten av saken, sa rådgivere at brannstiftelsen var foreldet. Senere fikk jeg forståelse av at saken ikke nødvendigvis er foreldet. Det var utelukkende derfor jeg ville ha med meg min advokat i det siste avhøret, sier Njøten.

Før sommeren

— Når ser du for deg at du kan gi politiet noe mer substans i denne saken?

— Jeg håper å få det til før sommeren.

— Angrer du på at du stilte opp i Se og Hør?

— Nei, men jeg skulle kanskje valgt et annet medium. Klassekampen eller noe slikt. På den annen side var det samtalen med Se og Hør som gjorde at samvittigheten ble vekket i meg i forbindelse med Fagereng-saken, sier Njøten.

— Har du noen ny avtale med Kristiansand-politiet?

— Nei, ikke foreløpig. De har vært i kontakt med meg en del ganger, men vi har ikke noen konkret avtale. De blir vel heller ikke spesielt glade når de leser dette i morgen, sier Njøten.

— Får vi et nytt bilde av deg?

— Nei, så PR-kåt er jeg ikke.

RUNE NIELSEN