En politirapport datert samme dag som Dan Pettersen i forrige uke ga ny politiforklaring, forteller om 200-lappene som ganske nylig ble levert inn til Nokas for destruksjon.

Kripos undersøker nå om pengene kan ha tilknytning til ranet.

Dagen før politiavhøret i forrige uke tok Pettersen Nokas-etterforskerne med ut til et skogsområde og påviste stedet der han hevder at han og medtiltalte Thomas Ingebrigtsen gravde ned 2,5 millioner kroner fra Nokas-ranet.

Da politiet undersøkte ”skogskontoen”, som Pettersen kalte hullet i bakken, ble det ikke funnet penger. Pettersen var svært skuffet over dette, og beskyldte Ingebrigtsen for å ha fjernet de 400.000 kronene Pettersen hevder lå igjen i hullet da han ble arrestert.

Til destruksjon I sammenheng med at disse opplysningene kom frem, har politiet etter det BT får opplyst fått beskjed fra Nokas om at de har fått inn en del 200-lapper som det luktet jord av. Pengene skal ha båret preg av å ha ligget nedgravd.

Store deler av Nokas-utbyttet besto av 200-lapper.

Nokas har som et av sine ansvarsområder å ta imot skadde penger fra banker og liknende. Politiets rapport skal ikke si noe om hvor de aktuelle pengene kommer fra, men de skal ha blitt levert til Nokas for destruksjon relativt nylig.

Deler av summen skal ha blitt destruert av Nokas. Resten, 20.000 kroner, er nå sendt til analyse hos Kripos. Der vil de bli undersøkt for fingeravtrykk og DNA, men også med tanke på rester av glasstøv.

Glassundersøkelser Flere andre funn av kontanter er blitt knyttet til Nokas-ranet fordi det er funnet en spesiell type glasstøv på sedlene. Glasset stammer fra det spesielle sikkerhetsglasset som ranerne skjøt i stykker.

Dersom pengene viser seg å stamme fra Nokas, vil Dan Pettersens forsvarere trolig bruke det som et argument for hans troverdighet.

— Selvsagt er dette interessant, men det gjenstår jo en del etterforskning, sier Pettersens forsvarer Brynjar Meling.

Pengene som Pettersen og hans tidligere kamerat Thomas Ingebrigtsen ifølge Pettersen gravde ned i skogen utenfor Sandnes, skal de ifølge Pettersen ha fått som betaling for sin hjelp til ranslaget.

Etter at Pettersen hadde talt opp utbyttet, fikk han beskjed om å ta av en million til seg selv og halvannen million til kameraten.

Uenige eks-venner Ingebrigtsen har nektet for at han har mottatt penger for sin hjelp til ranerne. Han innrømmer at han ble tilbudt penger, men har forklart at han ikke tok imot fordi han ikke visste hvor han skulle gjøre av så mye kontanter.

Uoverensstemmelsene mellom de to tidligere vennene på tiltalebenken endte i forrige uke med at Pettersen gikk fysisk til angrep på Ingebrigtsen.

Verken Ingebrigtsens forsvarer Tor Kjærvik eller aktoratet i saken ønsker å kommentere de nye opplysningene ennå.

Jon Ingemundsen
Jon Ingemundsen, Stavanger Aftenblad