I går ble de to bergenserne dømt til samfunnsstraff i 175 og 177 dager i Bergen Tingrett for legemsbeskadigelse på ungdommen som sa at han ikke hadde røyk å avse.

Det var 26. oktober i fjor at den fornærmede kom ut fra Levende Ords lokaler etter et arrangement sammen med en venninne.

De to sto og ventet på at morens venninne skulle komme og hente dem da en del ungdommer på plassen spurte om gutten hadde røyk. Fornærmede sa at han ikke hadde mer røyk enn han trengte selv. Det fikk etter hvert temperamentet til å boble over for de to tiltalte, som tidligere har gått ved Levende Ords skole.

De gikk løs på den bekjente, slo ham i ansiktet, sparket ham og presset ham over etter et gjerde. Først da moren til guttens venninne kom til stedet, ga de seg. Da blødde fornærmede fra to kutt i ansiktet.

Da gutten var på vei inn i bilen til venninnens mor, satte en av de tiltalte to fingrer mot tinningen sin mens han uttalte «en gunner mot hodet ditt og to sekunder og du er død». Dette forholdet er han også dømt for.

Retten har lagt vekt på at mens, fornærmede er spedbygd, er de to tiltalte kraftige gutter. Den ene av guttene har innrømmet at han hadde drukket alkohol da hendelsen fant sted.

De to 17-åringene har begge hatt atferdsproblemer over lengre tid, og den ene av dem ble også dømt for vold og trusler mot ulike barnevernsarbeidere.

I januar i år ble han fratatt en kniv ved et barnevernstiltak. Det likte han dårlig, og ba om bli kjørt til å få snakke med lederen. Det fikk han, men han fikk ikke kniven tilbake. Da sprakk det for ham. Han dro frem en annen kniv, presset den opp til halsen på den vettskremte barnevernslederen og forlangte å få vite etternavn og adresse.

Bare en måned seinere var han på et nytt miljøprosjekt på et småbruk på Evje. Da fant han en brødkniv på kjøkkenet som han viftet foran miljøarbeiderne mens han truet med å skjære ham opp. Dagen etter fant han en øks på det samme småbruket som han dunket i vinduet mens han sa at han skulle kløve skallen på begge de to miljøarbeiderne som fulgte ham.

Den andre av de to tiltalte er i tillegg dømt for innbrudd på Fyllingsdalen sykehjem, biltyveri og promillekjøring.