Av Tor Halvorsen

Torsdag falt Joachim B. Nilsen stygt og skadet seg på skolen. Men selv om skolen handlet raskt og riktig, og Joachims far Rune raskt var på plass, tok det en smertefull time før Joachim kom til lege. Årsaken var at Rune Nilsen ikke oppsøkte Joachims fastlege, men i stedet nærmeste legesenter.

— De spurte om vi hadde fastlege der, og siden vi ikke hadde det kunne ingen der hjelpe oss. Da reiste vi opp til en helsestasjon like ved, men fikk samme beskjed, sier Rune Nilsen. Han tok til slutt med seg sønnen til Bergen Legevakt der det ble konstatert sprekk i kneskålen til Joachim. Da var det gått vel en time siden jakten på en lege hadde startet.

— Begge steder så de på Joachim, men det var ingen som undersøkte ham, sier Rune Nilsen, som er kritisk til ordningen.

— I en slik situasjon husker ikke jeg hvem som er fastlegen. Det viktige for meg var at Joachim knapt klarte å gå, og trengte legehjelp, sier Rune Nilsen. På Trygdeetatens hjemmesider på Internett står det at fastlegeordningen skal føre til at innbyggerne skal oppleve at det er lettere å komme til legen når de har behov for det.

Fylkeslege Helga Arianson i Hordaland sier alle leger og legesenter har plikt til å yte øyeblikkelig hjelp, men at det i andre tilfeller er anbefalt at det henvises til fastlegen.

— Fastlegen skal ha ledig tid til å ta seg pasienter som trenger hjelp på dagtid, sier Arianson. Hun kjenner ikke tilfellet til Joachim B. Nilsen, men mener at fastlegen er den legen som kan gi best hjelp når det ikke er snakk om noe som haster.

— Fastlegen vet mest om deg, og kan ofte gi best behandling, sier Helga Arianson.

— Men forstår du at folk reagerer når de ikke får hjelp på et legesenter?

— Det er vel forståelig at noen synes dette er kronglete, men ved sykdom og skader som ikke krever øyeblikkelig hjelp er det oftest riktig å henvise til fastlege, sier Arianson.

<b>Vondt:</b>T: Ni år gamle Joachim B. Nilsen fikk ikke hjelp av nærmeste lege da han skadet kneet sitt. Først etter en time med store smerter fikk han behandling. (Foto: Odd Me-hus)