For to uker siden kom hun hjem til Bergen fra Kanariøyene for å foreta etterkontroll for en brystkreftoperasjon. Da hun til ringte til Haukeland universitetssykehus for å bestille time, fikk hun denne beskjeden.

— Dessverre er vi blitt forsinket med etterkontrollene. Ring oss igjen om to måneder. Du skal få komme til september/oktober.

— Det holder ikke, mener hun og mannen, Leif Johan.

Gunnbjørg Ingebrigtsen ble operert for brystkreft i mai for to år siden. Trekvart år fulgte med en omfattende cellegift- og strålebehandling.

— Heldigvis var behandlingen vellykket. Men jeg fikk beskjed om at jeg hadde den farligste typen. Etterkontroll hvert halvår ville være nødvendig i overskuelig fremtid, sier hun.

Blir rolig av kontroll

— For meg betyr det derfor uendelig mye å kunne komme til kontroll til avtalt tid. Det gjør meg roligere, sier hun.

— Timer for blodprøver og mammografi hadde jeg allerede bestilt i april fra Kanariøyene. Og disse prøvene ble gjennomført som avtalt. Men både mannen min og jeg ble opprørt over at jeg ikke kunne komme til på legekontroll samtidig.

Mannen hennes, Leif Johan, sier han ble så fortvilet at han kontaktet avdelingen på sykehuset på egen hånd og ba om en nærmere forklaring på utsettelsen.

— Etter noen unnskyldninger frem og tilbake, ble jeg fortalt at dessverre var det umulig å få gjennomført etterkontrollene som planlagt på grunn av økonomien på sykehuset. Legene hadde ikke anledning til å jobbe overtid, forteller mannen.

Begge understreker at de har full forståelse for at de ansatte på sykehuset har et stort arbeidspress.

- Galt system

— De gjør så godt de kan. Men det må være noe galt med selve systemet når sykehuset ikke klarer å følge opp alvorlige syke pasienter slik som opprinnelig avtalt, sier de.

Selv vet hun om flere brystkreftpasienter i samme situasjon som i vår har fått samme beskjed som henne: Etterkontrollen må utsettes fordi avdelingen ikke har nok kapasitet.

Gunnbjørg Ingebrigsten har selv vært sykepleier og har lang erfaring både som sykepleier på Haukeland sykehus som bedriftssykepleier i Hordaland fylkeskommune.

— Jeg vet at avdelingene nå må ta ansvar for sin egen økonomi. Det gjør at den interne prioriteringen må være streng. Jeg kan ikke la være å undre om det kan være økonomiske prioriteringer som ligger bak. Slik refusjonssystemet er, er nok aktiv behandling mer lønnsomt enn etterkontroller, sier den pensjonerte sykepleieren.

Hun synes også det er underlig at pasientene ikke kan avtale neste time ved den forutgående kontrollen.

— I vår moderne dataverden burde det være en enkel sak. Skulle det likevel komme noe i veien for legen eller pasienten, må det gå an å ombestille, mener hun.

<b>SKUFFET:</b> Gunnbjørg og Leif Johan Ingebrigtsen er opprørte over at Haukeland universitetssykehus ikke kan gjennomføre etterkontroller som avtalt med pasientene.
Gidske Stark