I mars fikk Kari Eide beskjed om at hun var kommet inn på et toårig interiørstudie ved Næringsakademiet i Bergen.

– Jeg fikk brev om at oppstarten var 27. august og at jeg ville få mer informasjon litt før, sier Eide.

Hun sa opp jobben i Ålesund og flyttet til Bergen.

Sjokkert

– Denne uken kom jeg til Bergen og fordi jeg ennå ikke hadde hørt noe om oppstarten ringte jeg skolen på tirsdag. Da fikk jeg beskjed om at studiet ikke ville bli startet opp, sier Eide.

– Jeg ble så sint og sjokkert at jeg nesten ikke klarte å si noe. Jeg hadde sluttet i jobben for å gå på skole og nå sto jeg uten studieplass. Hvordan skulle jeg klare å betale husleien, tenkte jeg, sier Eide.

Årsaken til at studiet ikke ble startet opp er at det ikke er godkjent av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT). Verken på nettsiden til Næringsakademiet eller i brevet Kari Eide fikk om at hun hadde fått studieplass, sto det noe om at studiet ikke var godkjent.

Ikke godkjent

— I de første brevene som ble sendt ut til nye studenter, sto det ikke noe om at interiør ikke var godkjent av NOKUT. Vi sendte søknad til NOKUT i januar 2005, og hadde ingen grunn til å forvente at den ikke skulle bli ferdigbehandlet, sier fagansvarlig for Næringsakademiet, Viggo Bjørge.

I avslaget om godkjenning fra NOKUT står det blant annet at Næringsakademiet ikke etterkommer komiteens krav til blant annet «dokumentert interiørfaglig kompetanse på tilfredsstillende nivå for faglærere og sensorer».

At en utdanning ikke er godkjent av NOKUT innebærer blant annet at studentene ikke har rett på studiefinansiering fra Statens lånekasse. Det er lov å starte et tilbud som ikke er NOKUT-godkjent, men NOKUT anbefaler ikke studenter å begynne på slike tilbud.

Endret nettsiden

I går var det fortsatt mulig å søke på Næringsakademiets interiørutdanning på nettsidene deres, selv om studiet ikke blir startet opp. Etter at Bergens Tidende tok kontakt med Næringsakademiet, ble det lagt inn informasjon om at tilbudet ikke er NOKUT-godkjent.

– Det ble ikke skrevet på før det ble smertelig klart at vi ikke kan starte opp. De som søker interiør nå får beskjed umiddelbart om at studiet ikke blir startet opp, sier Bjørge.

Næringsakademiet sier de har sendt brev og ringt rundt til studenter som fikk plass på interiørlinjen i vår. Kari Eide sier at hun aldri har fått noen henvendelse.

— De har i hvert fall ikke ringt. Jeg har ikke mottatt noe brev, selv om jeg hadde samme adresse og har hatt ettersending etter at jeg flyttet til Bergen, sier Eide.

– Jeg kan ikke garantere at vi har nådd alle, og jeg har ingen problemer med å beklage om det er noen vi ikke har nådd, sier Bjørge.

Fikk plass på annen skole

Kari Eide ringte Norges Kreative Fagskole, da hun sto uten studieplass.

– De hadde to plasser igjen på interiørlinjen, og jeg var veldig heldig og fikk plass der. Jeg mistet et forkurs fordi jeg begynte en uke for sent, men må bare stå på mye selv, sier Eide.

Hun har fortsatt ikke fått tilbake 1500 kroner hun betalte i studieavgift til Næringsakademiet.

– Jeg har vært så forbannet at jeg ikke har tatt kontakt med dem ennå. Jeg synes det er utrolig rart at det går an å søke på et studium og komme inn uten å få beskjed om at det ikke er godkjent, sier Eide.

Har du opplevd noe lignende? Legg inn dine kommentarer under!

Heidi Torkildson Ryste