Natt til fredag forrige uke var Karl Hans Braut (28) på vei hjem til Danmarks plass etter en tur på byen. Klokken 02.45 hadde han akkurat passert Grieghallen, da han skal ha blitt brutalt slått av en tilfeldig forbipasserende i Nygårdsgaten.

— Jeg la merke til et par personer som pratet med noen i en bil. Da bilen kjørte, henvendte de seg til meg. Jeg så opp, og fikk en knyttneve rett under høyre øye, forteller Braut.

Han måtte ta flere skritt bakover etter trykket fra det harde slaget, og snudde så på hælen og løp fra stedet. Samtidig ringte han politiet for hjelp, men det fikk han ikke.

— 112-sentralen svarte at de ikke hadde tid til å rykke, og at jeg måtte gå på legevakten.

— Jeg er irritert over at de ikke kom da jeg trengte hjelp. Da var gjerningsmannen rett i nærheten, og de kunne tatt en liten kikk rundt i området. Nå vil det jo være umulig å finne denne personen igjen, sier Braut.

Det virker nesten som at de ikke vil at jeg skal anmelde saken

Karl Hans Braut, offer for blind vold

Avvist på politistasjonen

Braut kom seg til Bergen legevakt for å undersøke det forslåtte ansiktet. Med en kraftig blåveis og stor hevelse under øyet tok han kontakt med politiet igjen.

— De sa at jeg kunne komme bort og levere anmeldelse, men da jeg kom bort hadde de ikke tid likevel.

Og det var en beskjed han skulle bli vant til å høre. På fredag var han innom politistasjonen hele tre ganger, uten hell.

— Til slutt sa de at jeg kunne prøve å komme tilbake neste uke, da hadde de kanskje tid, sier Braut, som reagerer med vantro på at det ikke er lettere å levere en anmeldelse.

— Det virker nesten som at de ikke vil at jeg skal anmelde saken. Jeg husker jo mindre og mindre etter hvert som dagene går.

Prinsippsak

Bergens Tidende møter Braut utenfor politistasjonen mandag for et nytt forsøk. Han har ingen tro på at gjerningsmannen vil bli tatt, men å anmelde saken er blitt en prinsippsak for 28-åringen.

— Det var blind vond, og det kan oppstå senskader som gjør at det er nødvendig at det blir gjort skikkelig. Gjerningsmannen skal ikke tro at man kan gå på gaten og slå noen uten at det får noen konsekvenser, sie han.

En time senere kommer han ut fra politistasjonen. Saken er anmeldt, men Braut er likevel ikke fornøyd.

— De burde stilt opp der og da, nå nytter det ikke, sier han.

- Ikke uvanlig

  • Det jeg kan si er at vi generelt sett har mye å gjøre, og ikke nok ressurser. Det er vanskelig å si noe om dette spesielle tilfellet, sier Jan Martin Skulstad, leder for allmennseksjonen i Hordaland politidistrikt.

Han sier at de vurderer fra forhold til forhold hvor alvorlig situasjonen er, og at det hender publikum blir bedt om å komme tilbake ved en annen anledning.

— Det er ikke uvanlig, men det er noe vi prøver å unngå. Jeg skjønner at publikum har vanskelig for å forstå dette, men et alternativ er at de må vente mange timer i hallen, og det er jo ikke ønskelig heller, sier han.

- Har ikke kapasitet

Skulstad bekrefter at Braut nå har fått avlagt anmeldelse, og synes det er bra at han har stått på for å gjøre det.

— Vi ønsker informasjon om denne type straffbare handlinger, og ønsker å gjøre noe med det. Det er nødvendig for at vi skal ha et parameter på denne typen aktivitet. Dersom folk slutter å anmelde ting, så kan vi tro at vi lever i en annen verden enn det vi gjør.

Han understreker at det ikke er noe sammenheng mellom at Braut ikke fikk umiddelbar hjelp da han tilkalte politiet, og at han ble avvist da han forsøkte å avlegge anmeldelse.

— Det er to forskjellige vurderingssaker. Om vi rykker på noe på nødnummeret er opp til operasjonslederen. I 2-3 tiden natt til fredag kan det være mange patruljer som er opptatt med andre gjøremål, og ikke har kapasitet til å rykke.

— På stasjonen kan det plutselig bli så travelt at han ikke har fått slippe til, det er hendelsesstyrt og umulig å planlegge.