Høsten 2005 kom den da 23 år gamle kvinnen sammen med sin mor til rehabiliteringsgården for narkomane utenfor Bergen. Moren hadde lest om bondegården, og trodde at tilbudet ved rusinstitusjonen kunne hjelpe til med å få datteren rusfri.

Institusjonen hadde spesialisert seg på hjelp til vanskeligstilte unge, rusmisbrukere.

Satt skudd med heroin

23-åringen hadde vært avhengig av rus siden slutten av tenårene, men det var først sommeren da hun var 22 år at hun satt det første skuddet med heroin. Det gikk svært kort tid før hun var hektet.

Da hun kom til gården ble hun raskt kjent med eieren, et forhold som utviklet seg til noe mer enn bare enn bare et profesjonelt forhold mellom pleier og klient.

Den 45 år gamle eieren av gården er nå tiltalt for å ha misbrukt sin stilling til å ha et seksuelt forhold til den 23 år gamle kvinnen. Han er også tiltalt for ved en rekke anledninger å ha hjulpet til med å kjøpe amfetamin og heroin til henne og for å ha satt sprøyter på henne. Forholdene skal ha pågått mellom høsten 2005 og våren 2006, før forholdet ble anmeldt i august 2006.

Utnyttet i sårbar situasjon

— Dette har vært en svært alvorlig sak for min klient. Hun kom til gården for å bli rusfri og endte i stedet opp med å få mer stoff. Hun er blitt utnyttet i en sårbar situasjon, sier bistandsadvokat Anette Vangsnes.

Den 45 år gamle gårdseieren hadde drevet rehabiliteringssenteret i en årrekke, og fikk støtte fra det offentlige til å drive arbeid blant rusmisbrukere. Det var sosialkontoret som betalte for den 23 år gamle kvinnens opphold ved gården. Gårdens hovedoppgave var å gi rusmisbrukere rekreasjon og ettervern i forbindelse med prosessen å bli rusfri.

45-åringen innrømmer at han hadde et seksuelt forhold til kvinnen, men forklarer overfor BT at det var et frivillig forhold, der de nesten var å betrakte som et par.

Var selv rusmisbruker

— Min bakgrunn er at jeg selv er rusmisbruker. Før jeg møtte henne hadde jeg vært rusfri i over syv år. Jeg ble interessert i henne, og det endte med at jeg sprakk. Jeg er ikke stolt over det som skjedde, men som ruset blir man en annen person, sier 45-åringen i dag.

Han synes det er ille om saken fremstilles som om han satte sprøyter på henne for bevisst å få henne til å fortsette som narkoman.

— Vi var begge narkomane som var på en sprekk, sier 45-åringen.

Mistet gården

I dag sier han at han har vært rusfri i atten måneder, og jobber som vaktmester ved en annen rusinstitusjon. Som følge av forholdet til den 23 år gamle kvinnen ble ekteskapet oppløst. Han mistet også gården i dragsuget.

Kvinnen som ble utsatt for overgrepet er i dag rusfri.

— Hun fungerer godt, og ser nå frem mot å legge denne saken bak seg. Hun deler ikke den tiltaltes mening om at de to nærmest var et par. Hun opplevde det ikke på den måten. Hun var i en sårbar situasjon og ble misbrukt, sier Anette Vangsnes.

Saken kommer opp for Nordhordland tingrett i løpet av oktober.

Fredrik Bjerknes