Torsdag ettermiddag står naboene Marit Måkestad og Verner Eide utenfor husene sine i Opovegen. Et par døgn har gått siden elven Opo begynte å flomme over og tok med seg tre nabohus. I alt gikk fem hus med i storflommen i Odda denne uken.

Denne dagen fikk Eide gå inn i huset og ta med seg det viktigste: pc, undertøy og tannkost. Ennå får han ikke lov til å flytte hjem.

— Det er klart det er bra at ingenting er ødelagt hos oss, men når jeg ser rundt meg, er det ikke noe kjekt. Helt uvirkelig, sier han.

FLYTTER: Et av husene i Opovegen er såpass i fare at Sivilforsvaret hjelper til med å flytte ut møbler og verdigjenstander.
GODE NAbOER: Verner Eide og Marit Måkestad forteller at samholdet i gaten er godt. De føler med sambygdingene som har mistet alt.

Eide og konen dro til sønnen da de ble evakuert tirsdag. På natten ringte noen fra Sivilforsvaret og ba ham hjelpe til med å få tak i leieboeren hans. Da han kom i Opovegen så han at halve nabohuset var borte.— Da fikk jeg hjertebank for at vårt også skulle ryke, sier han.

Flytting

Mens de står og kikker ned på elven, stopper en bil ved huset ved siden av, et av dem som ligger tettes på elven nå. To fra Sivilforsvaret og en annen frivillig begynner å bære ut ting fra huset: Speil, bilder, møbler og svarte søppelsekker med ting.

Jan-Ove Trosvik er en av dem som er kommet fra Bergen, for å avlaste det lokale Sivilforsvaret.

— Dette er brutalt og dramatisk, men det ser ut som om bygden står sammen i dette, sier han innimellom bæringen.

Noen av husene i Opovegen er fremdeles i fare, og flere hus må sannsynligvis rives.

Opplevd mye natur

Verner Eide har opplevd flom før, men aldri noe som dette.

— Vi har opplevd mye natur i Odda med ras og slikt, men Opo er brutal. Det ser man på fossen, sier han.

— Var det godt å komme hjem og hente ting?

— Jeg klarer ikke glede meg over det. Jeg ser hva de andre har mistet.

Selv flyttet Måkestad fra Aga lenger ute i fjorden for å slippe unna snøskred.

— Jeg må ærlig innrømme at jeg er skeptisk til at det er meldt regn i helgen. Jeg har forvisset meg om hvor bildene våre er, sier hun.

Farlig

For noen har skadene vært enorme. Naboen til Verner Eide er Jan Nordli. Hans hus lener seg kraftig ned mot elven nedenunder. Torsdag fikk han beskjed om at det ennå ikke er trygt å gå inn der for å sikre verdier.

— Jeg hadde håpet å skjære et hull i veggen, men det fikk jeg ikke lov til, sier han til BT.

Når han eventuelt får komme inn i huset, er uvisst.

— En uke, en måned, vi vet ikke. Det er ikke noe annet å gjøre enn å vente.

Terapi

Mange gikk innom Opovegen torsdag, både beboere som henter tingene sine, men også sambygdinger og sivilforsvaret var å se i gatene.

Mens flyttingen pågår i det ene huset, kommer leder i Sivilforsvaret, Knut Granheim gående. Tidligere på dagen hadde han med seg olje- og energiminister Tord Lien og pressen til stedet der huset hans en gang sto. Nå skal han ha en stund der for seg selv, sammen med søsteren.

— Det er terapi dette, sier han, før han fortsetter videre bortover veien.