Statens helsetilsyn fant ikke grunnlag for foretaksstraff mot sykehuset etter tabben i september 2007. Politiet henla saken etter bevisets stilling. Likevel betalte Haukeland i august i år en hemmelig pengesum til Fjellstad, bekrefter klinikksjef ved nevroklinikken ved Haukeland sykehus, Haldor Slettebø.

— Ikke rart

– Jeg synes ikke det er rart, men jeg har ikke lyst å si veldig mye i dag. Jeg skal forklare meg i retten i morgen, og vil si alt jeg mener om det faglige der, sier klinikksjef ved nevroklinikken, Haldor Slettebø.

Les også: - Legen endret journalen

Bakgrunnen for forliket var at sykehuset ønsket at Fjellstad skulle droppe et søksmål mot legen som behandlet henne.

– Det skjedde etter at hun hadde gått til erstatningssak mot den unge legen. Da ble det inngått et forlik med Haukeland, hvor vår advokat forhandlet med hennes advokat, sier Slettebø.

Mona Fjellstad forklarte seg i dag i straffesaken mot den tiltalte legen (30). 18. september 2003 skulle han stramme skruene på den såkalte halovesten hennes. Fire skruer inn mot kraniet skal holde ringen rundt hodet på plass, men etter legekontrollen, var den ene skruen gått gjennom kraniet og 2,5 centimeter inn i hjernen. I motsetning til legen, som forklarte seg mandag, er hun ikke i tvil om at skaden skjedde under denne behandlingen.

- Erkjente erstatningsansvar

– Det var så smertefullt at jeg visste det var noe galt. Det var en helt annen smerte enn det som hadde vært tidligere, sa Fjellstad i Bergen tingrett.

Hun sa også at Haukeland hadde erkjent erstatningsansvar i forliket.

– Det blir litt feil formulert, så det tror jeg må være en misforståelse. Vi ble enige om en sum som hun aksepterte, mot å frafalle søksmål mot den unge legen, sier Slettebø.

Ingen av partene vil uttale seg om summen dreier seg om.

– Jeg er fornøyd, sier Mona Fjellstad.

Hun har også fått erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning, som mener at skruen i hjernen har ført til 38,5 prosent av uførheten hennes.

- I strid med helselovgivningen

Statens helsetilsyn mener at det er gjort feil fra sykehusets side, som ga ansvaret til den da 26 år gamle mannen. Han var fortsatt ikke autorisert lege på tidspunktet, fordi han ikke hadde hatt turnustjeneste.

– Vi mener at nevrokirurgisk avdeling har organisert sin virksomhet i strid med helselovgivningen, men vi mener ikke at det som har skjedd er så avvikende at det måtte straffeforfølges, sier fagsjef i Statens helsetilsyn, Jostein Vist.

HEIDI RYSTE (mms)