Den høytidelige overrekkelsen skjedde på Holdhus Skole, der banen til en sum av 11,2 millioner kroner ble behørig feiret. Det skjedde bare en uke etter at Liv Grete (34) fødte sin datter nummer tre. Hun skal hete Léna, og dermed har Emma (6) og Anna (2) fått seg en lillesøster. Dermed rakk også Liv Grete åpningen av Hordalands første rulleskianlegg for skiskyting med god margin.

Hun valgte å takke Mohn på sin spesielle måte, ved å overrekke ham sine egne gullski fra Oslo-VM i 2000.

Det var en gave industrigründeren satte tydelig pris på. Noen timer tidligere hadde han klippet snoren til stor applaus.

– Det er en veldig tilfredsstillelse å få være med på å åpne denne banen. For det er en svær dugnadsinnsats som ligger til grunn for dette flotte idrettsanlegget, sa han. Ordfører i Fusa, Hans Vindenes, mener at det er nettopp den kolossale dugnadsånden blant bygdens ildsjeler som gjør at festen i går ble en realitet.

– Det var nok derfor Trond Mohn tente på ideen, fordi det er i hans ånd, sier han.

En gave fra den gavmilde bergenseren på 6-7 millioner hjalp godt på for et lite lag og en liten bygd. Hadde det ikke vært for at Mohn tente slik på ideen i et møte mellom Fusa kommune, Hålandsdalen Idrettslag og de ivrigste ildsjelene en høstdag i 2006, hadde planene kanskje aldri kommet lenger enn til tegnebrettet.

Men nå er drømmen realisert. Det innebærer et stadion med asfalterte lysløyper på 3 km og standplass med 23 nye skiver. Kanskje ikke rart det var 17. mai-stemning. Og nesten umiddelbart etter at snoren var klippet, smalt startskuddet for historiens første skiskytterrenn på rulleski i Hordaland. Med hele 64 gutter og jenter i alle aldersgrupper til start.

– Vi har fått et praktanlegg, fastslår en glad ordfører. Han mener nyebanen vil medføre at det vil bli skrevet nye kapittel om skiskyttereventyret i Fusa. Det tror også Egil Gjelland (34), som har vært en sentral mann i utformingen av banen:

– Anlegget er blitt vanvittig bra, og vil bety enormt mye for rekrutteringen. Det holder internasjonal standard, og blir viktig både for elite og bredde, sier han.

MAGNAR TAULE
MAGNAR TAULE