Longvastøl kjører en Dodge Durango, med en bensintørst 4,7 liters V8-motor. Den sluker gladelig 2 liter bensin på milen, om du er litt tung på høyrefoten.

– Etter at jeg fikk installert gassanlegg, bruker jeg ikke mer på drivstoff enn jeg gjorde med den gamle VW Transporteren jeg hadde, forteller Longvastøl som er eier av Arna og Åsane renholdsservice AS.

LPG-gassen koster i utgangspunktet 6,70 kroner per liter, men inkludert rabatt og momsfradrag, betaler Longvastøl cirka 4,30 kroner per liter.

Anbefales

— Jeg har kjørt omlag 40.000 kilometer på dette gassanlegget nå, og bør nok ta den inn til service nå. Jeg har ikke opplevd noe trøbbel med bilen i løpet av denne tiden, forteller Longvastøl.

Han anbefaler nå andre bileiere om å følge hans eksempel. Spesielt dem som velger å kjøpe biler med store, hissige motorer.

– Dette kostet meg omlag 30.000 kroner å installere, men det sparer jeg inn på to års tid.

– Passer de fleste

Mekaniker Per Ove Skiftesvik installerer til daglig gassanlegg i biler. Han forklarer at anlegget er så godt som vedlikeholdsfritt når det er på plass i bilen. Han slår fast at dette er en løsning som passer de aller fleste.

– Så godt som alle bensindrevne biler, også eldre, kan få gassanlegg installert. På nyere bensinbiler koster et slikt anlegg 25.000 kroner, inklusive moms. På seks- og åttesylindrede motorer koster det noe mer, forklarer han.

Prosessen

Skiftesvik forklarer prosessen fra bilen triller inn i verkstedet, til den kjører ut igjen, drevet av LPG-gass.

– Først monteres gasstanken, vanligvis der reservehjulet sitter i bagasjerommet. Så monteres en styringsenhet, som blir bindeleddet mellom bilens elektronikk og det nye anlegget. Dysene kobles så på, og det lages en kobling til bensininntaket. Til slutt styres og programmeres anlegget fra en ekstrern datamaskin, slik at det fungerer optimalt i bilen.

Stabil pris

Prisen på LPG-gass har de seneste årene, vært svært stabil, ifølge butikkleder ved Gass-service AS, Trond Andersen. Han opplyser at svingingene de siste årene har vært små.

– Siden vi startet med pumpestasjon for gassdrevne biler for fire år siden, har den laveste prisen per liter vært 5,50. Den høyeste har vært 6,70. I dag er prisen på 6,40. Prisene varierer litt fra stasjon til stasjon, men er svært stabil, sier han til bt.no.

Liten miljøeffekt

Ifølge Bellona er miljøeffekten av å installere gassanlegg begrenset.

— Det bidrar til litt mindre utslipp av NOx og partikler, men CO2-utslippene er de samme som hos bensinbiler, og den er høyere enn hos dieselbiler, opplyser informasjonsrådgiver Tone Foss Aspevoll.

Hun understreker at gassanlegget er en fossil løsning.

— Belona ønsker heller at pengene skal investeres i å får fram rene og fornybare løsninger, sier Aspvoll.

Her finner du en fullstendig oversikt over norske pumpestasjoner med LPG-gass.

Vil du installere gassanlegg i bilen din? Diskuskter saken under!

BILLIG: Arne Johan Longvastøl valgte å installere gassanlegg, både for sin egen - og for miljøet sin skyld.
Andreas Isaksen
ENKELT: Mekaniker Per Ove Skiftesvik programmerer gassanlegget fra en datamaskin.
Andreas Isaksen
TANKEN: Gasstanken plasseres som regel i rommet som er laget for reservehjul.
Andreas Isaksen
HER FYLLER DU: Er det plass, monteres påfyllingsinntaket under bensinlokket, som dette.
Andreas Isaksen