Politiet fikk meldingen om trafikkulykken klokken 12.40.

— Trolig er det vinden som har tatt tak i kapellet (overbygg, red.anm.). Det løsnet og traff en bil som kom fra Sotra. Lastebilen var på vei over broen fra Bergen, sier Inger Myrtvedt, operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt.

Ifølge brannvesenet var det en annen lastebil som ble truffet i fronten av kapellet.

Ikke alvorlig skadet

Den personen var Einar Berntsen. Til BT forteller han hva som skjedde:

— Jeg var nesten over Sotrabroen da det skjedde. Det var et såkalt kapell på en lastebil som løsnet og traff meg.

Berntsen legger ikke skjul på dramatikken.

— For å si det sånn. Det var ikke noe gøy dette. Jeg bråbremset da det kom mot meg. Ruten ble knust, og det kom inn en masse glass. Men det gikk bra med meg, sier han.

Når BT snakker med han, så har han vært på obligatorisk legesjekk. Hvorfor kapellet løsnet, aner han ikke. Etter smellen var han mest opptatt av å komme seg over broen for ikke å forsinke trafikken enda mer. Den andre føreren har han ikke snakket med.

— De som hadde det mest dramatisk var de karene som ryddet bort kapellet så jeg kunne kjøre vekk lastebilen. Det var jo 25 sekundmeters vind, så de holdt jo på å blåse vekk. Det må ha vært forferdelig å være der ute, sier han.

Klokken 13 meldte politiet at Sotrabrua stenges.

Dirigerer trafikken

Klokken 13.20 viste Vegvesenets vindmålere på broen 20,2 meter i sekundet. Grensen mellom sterk kuling og liten storm går ved 20,8 meter i sekundet.

— Broen helt stengt i forbindelse med fjerning av kjøretøy. Løpende vurdering om den kan åpnes for fri ferdsel da vinden er økende, skrev politiet på Twitter klokken 13.30.

KØ: Ifølge BTs fotograf sto køen helt til Lyderhornstunnelen klokken 13.45. Her fra Godvikveien.
Rune Meyer Berentsen

Litt etter klokken 13.30 meldte brannvesenet at lastebilkapellet er fjernet. Politiet opplyser kort etter at de har startet dirigering av trafikken over broen, der bilene blir sluppet over i puljer i en retning av gangen.

Klokken 13.45 står køen helt til Lyderhornstunnelen etter ulykken.

Full storm i kastene

Ifølge Morten Hansen ved Vegtrafikksentralen er det opp til politiet å vurdere om Sotrabrua skal stenges i uvær.

— Når vi får middelverdier på mellom 25 og 30 meter i sekundet på vindmålerne, varsler vi politiet. Så vurderer politiet om de stenger broen helt, eller om de stenger for store kjøretøy. Nå har vi ikke så høye verdier ennå, men vi har hatt kast opp i 25 meter i sekundet, sier han.

Når vindstyrken når 24,5 meter i sekundet betegnes det som full storm.

- Gynget helt forferdelig

Erik Monsen kom kjørende fra Sotra kort tid etter ulykken..

— Jeg stanset en liten stund midt på broen, det gynget noe helt forferdelig. Jeg vil fraråde å kjøre over der hvis det ikke er tvingende nødvendig, sa han til BT få minutter før broen ble stengt.

— På skiltene rett før broen sto det at det var 20 sekundmeter vind. Den kommer fra verst tenkelig vinkel, sier Monsen, som kjører over broen to ganger om dagen.

KØ: Ifølge BTs fotograf sto køen helt til Lyderhornstunnelen klokken 13.45. Her fra Godvikveien.
Rune Meyer Berentsen