• Å være med her, på et bra tiltak, føles bra. Jeg kan gi noe tilbake til samfunnet, sier straffedømte Ottar Hammersland.

Den eldre mannen synger høyt og tydelig på vei bort mot lapskausen.

Om han vil ha mat? Definitivt.

Lapskaus til sene kvelden

På Korskirkeallmenningen har de stilt seg opp med lapskaus og kaffe. Mens Bymisjonen har et eget arrangement julaften, tenkte Wayback at lillejulaften var en annen viktig kveld for dem rundt Korskirkeallmenningen som er sultne.

— Vi ønsket å gjøre gjøre noe rundt julen, og da var lillejulaften en bra dag, sier Roger Ellingsen, daglig leder i Wayback Bergen. Stiftelsen Wayback jobber for å få straffedømte inn i liv uten kriminalitet og rusmisbruk. Gjennom trening og andre aktiviteter skal innsatte få møte nye mennesker i nye omgivelser, i håp om å komme seg bort fra belastede miljøer.

Korskirkeallmenningen og Vågsbunnen er blitt det mest sentrale samlingsstedet i Bergen for rusmisbrukere etter at politiet og Bergen kommune stengte Nygårdsparken tidligere i år.

Til sent på kveld mandag lagde Jørgen Kavlie, også ansatt i Wayback, lapskaus. Han har med seg barna. Tanken er at de skal få med seg ett og annet om å dele på det man har. En vekter som suser rundt gjør sitt til at en del folk fordufter. Men etter et kvarters tid er flere tilbake for å få en porsjon lapskaus og litt kaffe.

- Noe tilbake til samfunnet

En av dem som er med på å hjelpe, er Ottar Hammersland. Han soner for tiden ved Lyderhorn overgangsbolig, og har frigang for å være med på arrangementet til Wayback. Han kom først i kontakt med dem i Bjørgvin fengsel.

— Å være med her, på et bra tiltak, føles bra. Jeg kan gi noe tilbake til samfunnet, sier Hammersland.

Han skryter av hva han har fått ut av Wayback. Gjennom fellesaktiviteter har han fått nye venner som ikke driver med rus og kriminalitet. Det gjør livet mye lettere når han har sonet ferdig.

— Jeg ville bytte miljø. Det hjelper de meg med, sier han.

LAPSKAUS: Jørgen Kavli (i midten) og Roger Ellingsen er ansatte i Wayback, og deler ut lapskaus, kaffi, klementiner og sjokolade til sultne.
Øyvind Lefdal Eidsvik