• Det er bare flaks at den ikke traff øyet, sier Steinar Bauge.

For tre uker siden var Eirene (66) og Steinar Bauge (68) fra Askvoll i Sogn og Fjordane på Borestranden i Klepp med tre barnebarn. Like ved utløpet av Figgjo-elven sto flere fluefiskere og fisket.

— Det var fint vær og barnebarnene våre hadde badet. Da vi var på vei tilbake til bilen, oppdaget vi at et av barnebarnene våre hadde mistet en sko på stranden. Min kone løp ned og hentet den, og på vei tilbake stoppet hun ved en informasjonstavle, sier Steinar Bauge.

- Hogg til i halsen

Informasjonstavlen sto like ved utløpet av Figgjo-elven.

— Da hun sto der hogg det plutselig til i halsen hennes. Det var en fiskekrok fra en av fluefiskerne som hadde satt seg fast. Det nappet så hardt at senen røk.

Bauge forteller at det hang rundt ti centimeter med sene igjen på fluen som sto i halsen på konen.

— Hun kjente smertene godt og var i sjokk. Hun skjønte heller ikke hvordan det kunne skje. Hun sto jo ved siden av en informasjonstavle.

- Kunne gått verre

Ifølge Aftenbladet, som omtalte saken først, var fluefiskeren i 70-årene.

— Han sa unnskyld, men det var en annen kar som hjalp min kone. Det virket som om fluefiskeren ikke brydde seg så mye.

Bauge er glad for at det ikke gikk verre.

— Fluen var 25–33 mm stor og på legevakten måtte de klippe av mothakene for å dra den ut av halsen. Det var selvfølgelig vondt da det skjedde, men såret ble tapet og har grodd fint, sier han.

— Men det kunne gått mye verre. Fluen kunne like godt ha truffet øret eller øyet, eller et av barna som var på stranden. Fluefiskerne bør ha 20 meter frisone både foran og bak seg når de kaster, avslutter han.

Sa ikke unnskyld

Det samme sier Eirene Bauge.

— De som har ansvar for denne stranden burde kanskje satt opp et skilt som advarer mot det. De kaster ganske langt bak når de står og fisker. Og jeg holdt meg hele tiden på stien som gikk fra parkeringsplassen.

Hun forteller at hun faktisk tenkte at det var rart fiskerne sto så nærme stien.

— Og så plutselig sa det bare «svupp», og angelen sto i halsen på meg. Det var ganske uvirkelig. Først trodde jeg det var noen som hadde kastet en stein.

Deretter dro fiskeren til, og gøtten løsnet.

— Det var både ubehagelig og skremmende.

Reaksjonen fra fiskeren syntes hun ikke noe om.

— Han virket bare å bli satt ut av det som skjedde, uten at han sa ordentlig unnskyld.

Bauge håper det nå blir advart ordentlig mot fiskingen som pågår, slik at dette ikke skjer igjen, og påpeker at det er mange unger som løper rundt der på stranden.