På ettermiddagen 21. desember i fjor kom 27-åringen kjørende i retning fra Eidsvågneset mot fotgjengerfeltet i Øyjordsveien. I bilen hadde han med seg sin mor.

Både veien og fotgjengerfeltet var godt opplyst, men bilføreren har forklart at han til dels ble blendet av biler som kom imot. Sakkyndige har senere fastslått farten til minst 37 kilometer i timen i 50-sonen.

– Så henne ikke

Idet han kjørte ut i fotgjengerfeltet, traff han den eldre kvinnen som var på vei over gaten. 27-åringen har forklart at han ikke ble klar over kvinnen før han hørte smellet.

Kvinnen pådro seg store hodeskader, og døde på sykehuset samme kveld.

27-åringen ble tiltalt for uaktsomt drap. Statsadvokaten mente han ikke hadde vært oppmerksom nok da han kjørte mot fotgjengerfeltet. Da saken var oppe i Bergen tingrett denne uken, nektet 27-åringen straffskyld.

Flere vitner, både fotgjengere og bilførere som kom motsatt vei, har forklart at de ikke så kvinnen før hun ble truffet av bilen.

– Burde sett henne

Da 78-åringen ble truffet av bilen, var hun kommet til midten av veibanen. Dommerne mener derfor at kvinnen må ha oppholdt seg så lenge i fotgjengerfeltet at 27-åringen ville ha sett henne dersom han var oppmerksom nok. Hvis han hadde for dårlig sikt, burde han ha senket farten eller stanset, mener de.

Retten mener de alvorlige følgene av 27-åringens uaktsomhet gjør at det ikke er noen vei utenom ubetinget fengsel, og har dømt ham til 30 dagers soning.

I tillegg mister 27-åringen retten til å kjøre bil de tre neste årene.

78-åringen ble påkjørt i dette fotgjengerfeltet.
Hans-Martin Martinussen (MMS)