Noen dager etter storbrannen i Lemkuhlboden i Sandviken 12. september, oppdaget flere beboere i Skivebakken-området en lapp med truende innhold.

Politiet fikk i midten av september inn tre ulike trusselbrev som var funnet av beboere i Skivebakken-området.

— Innholdet på lappene varierer i forhold til hvor det skal brenne. Det er nevnt tre områder, Sandviken, Skivebakken og et område til, sier politioverbetjent Siri Doksæter, som leder tyveri- og brannseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Trusselbrevet BT trykket bilde av i går - der det ble rettet trusler mot både ICA Marken, Bryggen, Sandviken og Torget - var ikke kjent av politiet.

— Den var ny for oss. Vi er interessert i å få inn den lappen, sier Doksæter.

«Huset skal brenne»

I går tok enda en beboer i Skivebakken som mottok trusselbrev kontakt med BT. Beboeren forteller at han fant en håndskrevet lapp i aviskassen på utsiden av gatedøren. Han oppfattet den ikke som en trussel og kastet den.

— Jeg husker ikke helt hva som sto der, men mener det var «huset skal brenne», forteller beboeren.

Totalt er det dermed plassert minst fem ulike håndskrevne lapper i Skivebakken-området.

De tre lappene som politiet mottok i midten av september er alle sendt til Kripos for undersøkelse.

— Alle lappene vi fikk inn ble funnet samme morgen, 15. september. Vi har ikke fått noen resultater fra Kripos ennå, men de vil bli undersøkt opp mot skrift, blekktype og så videre, sier Doksæter.

Politioverbetjenten kjenner ikke til at det er funnet noen trusselbrev etter 15. september.

— På to av lappene var det konkrete tidsangivelser for når det skulle brenne, men det har ikke skjedd. Det var datoer i september, sier Doksæter.

Søkte med spesialhund

I går var brannhunden Nova (7) fra Kripos på brannstedet i Skivebakken. Hunden er spesialtrent på å snuse seg frem til rester av flere ulike brennbare væsker.

— Hunden min er trent på å markere på 0,5 mikroliter. Regndråper er store i forhold. 0,5 mikroliter er så lite at du nesten ikke ser dråpen, sier politioverbetjent Per Arne Karlsen i Kripos.

Ifølge politioverbetjent Siri Doksæter fant Nova ikke noen ting.

— Jeg fikk akkurat tilbakemelding fra krimteknisk om at de har avsluttet søkene. Hunden har ikke funnet noen spor etter brennbare væsker eller lignende, sier Doksæter.

Hun vil likevel ikke utelukke at brannen kan være påsatt.

— Det vet vi rett og slett ikke, siden vi ikke har funnet brannårsaken ennå. Men det er klart: Hvis hunden hadde funnet noe, ville risikoen for at brannen var påsatt vært større, sier Doksæter.

Snurrebilde fra branntomten I | Snurrebilde fra branntomten II

Ingen mistenkte

Politiet vet ikke hvem som har skrevet trusselbrevene.

— Men vi er selvfølgelig interessert i å finne ut av hvem som har gjort dette. Vi liker ikke at slikt som dette skal gå ut over byens beboere og skape frykt.

Doksæter understreker at politiet ikke har noen grunn til å tro at det er sammenheng mellom sommerens storbranner i Bergen.

— Vi har kontroll på hvordan de fleste av dem har startet, og det er naturlige årsaker med unntak av brannen i Lehmkuhlboden.

Der fant brannhunder tidligere i høst spor etter brennbar væske.

— Hunden har gjort markeringer på materiale vi har sendt inn til analyse. Brannårsaken er fortsatt uklar. Vi holder muligheten åpen for at brannen kan være påsatt, sier Doksæter.

Heller ikke i forhold til brannen i Lehmkuhlboden i Sandviken har politiet noen konkrete mistenkte.

Les også:

Fant spor av brennbar væske |

Politiet: Undersøker truslene

Artikkelen fortsetter under videoen...

RUNE BERENSEN
RUNE BERENTSEN
Helge Skodvin