Statsadvokatene i Hordaland mener den 35 år gamle, tiltalte mannen forsøkte å knivdrepe to bulgarere utenfor puben Finnegans i Bergen sentrum i august i fjor.

I dag møtte de to kameratene som fornærmede i saken, sittende ansikt til ansikt med tiltalte.

— Det er vanskelig og skremmende å være her, sier Veselin, en av kameratene, til BT.

FIKK TO LITER BLOD: - Jeg trodde jeg skulle dø. Det sier en av mennene som ble knivstukket utenfor puben Finnegans. ARKIVFOTO: ODD MEHUS

Traff hjertet

Natt til 5. august i fjor opplevde han først at han ble knivstukket og falt i bakken — før kameraten falt over ham. Kameraten var da knivstukket i hjertet, og besvimte da han kom for å hjelpe Veselin.

Å vite at jeg var døden nær, gjør meg engstelig og redd

Ivaylo (34), knivoffer

Veselin selv fikk fire knivstikk: Tre stikkskader i høyre brystregion og én i høyre overarm. Kuttet i armen gjorde også at det gikk hull på hovedpulsåren.

Også en dørvakt fra Rick's ble forsøkt knivstukket, men stikket traff ham i vernevesten. Vakten slapp dermed unna med et risp i overarmen.

Ivaylo (34), Veselins kamerat, var først ut med å forklare seg i retten i dag. Han fortalte om krangling som oppstod da han og en vennegjeng var på Rick’s.

— Det var ikke noe fysisk kontakt, men noen andre menn som ble stående og gestikulere i nærheten av oss. Jeg tror det kan skyldes at vi hadde dultet borti hverandre idet vi passerte hverandre. Vi overså det, og det skjedde ikke noe.

— Litt senere så jeg at Veselin kranglet med en mann utenfor Rick’s. Det kom en vekter og skilte dem, og de fikk beskjed om å gå hver sin vei. Vi gikk opp trappen mot Finnegans. Da så jeg at den andre gjengen fulgte etter oss - via parken foran teateret. Der ved teateret gikk de til angrep på oss. De var bestemt på å ta oss, fortalte Ivaylo fra vitneboksen.

Prøvde å stoppe

Han forklarte at han prøvde å stoppe de tre mennene som kom «i første linje» mot dem, at han ville beskytte vennene.

I HJERTET: - Hadde jeg ikke kommet så raskt til sykehus, hadde jeg ikke vært i live i dag, sa 34-åringen som ble knivstukket i hjertet utenfor Finnegans i Veiten i fjor sommer. Arret etter stikket er til høyre for det lange, loddrette operasjonssåret i brystkassen.
ØRJAN TORHEIM

— Da kjente jeg at det ble vondt i brystet og at jeg mistet bevisstheten. Før jeg falt om, så jeg at de gikk til angrep på Veselin.- Jeg hørte han skrike at han var blitt såret. Jeg prøvde å komme nærmere ham, men da falt jeg om.

I retten mandag takket han rask hjelp for at han fortsatt er i live. Et lite arr i brystet, og flere store operasjonssår, vitner om Ivaylos drama på liv og død.

— Hadde jeg ikke kommet så raskt til sykehus, hadde jeg ikke vært i live i dag, sa 34-åringen.

Han fortalte om store plager, både fysisk og psykisk, etter hendelsen. Han tillegger også hendelsen betydning for at han og konen ble skilt i desember i fjor. Knivstikket kan ha gjort

— Det har gått ut over psyken min, det som skjedde. Jeg tenker på det veldig ofte. Å vite at jeg var døden nær, gjør meg engstelig og redd. Jeg har mareritt og kan føle meg fysisk uvel når jeg er ute blant andre, sa 34-åringen.

Han vil kreve både oppreisningserstatning og erstatning for tapt arbeidsinntekt fra tiltalte.

- Kan ikke straffes

Påtalemyndigheten vil legge ned påstand om at den tiltalte 35-åringen overføres til tvungent psykisk helsevern.

BLE ETTERLYST: Politiet sikret seg dette overvåkingsbildet etter knivstikkingene. Noen dager etter ble den nå tiltalte 35-åringen pågrepet, blant annet med bakgrunn i overvåkingsbildet.
Politiet

I vinter konkluderte to rettsoppnevnte sakkyndige med at den nå 35 år gamle mannen var psykotisk under knivstikkingen. Dermed kan han ikke idømmes ordinær straff.Før rettssaken i dag sa tiltaltes forsvarer, advokat Trond Karlsen, at klienten nekter straffskyld fordi han ikke husker noe.

— Det blir likevel en straffesak, hvis statsadvokaten kommer til at det skal tas ut tiltale. Men hvis psykiaternes konklusjon skal legges til grunn, kan han ikke dømmes til fengselsstraff. Det som eventuelt blir aktuelt da, er å be om at siktede overføres til tvungent psykisk helsevern, sa politiets påtaleansvarlig, Janne Heltne, da hun kommenterte de sakkyndiges konklusjon i forrige måned.

Ovåervåkingsbilder

35-åringen ble tatt i Oslo natt til lørdag 10. august i fjor, på bakgrunn av blant annet overvåkingsbilder og vitner som hadde sett den mistenkte.

Han nektet skyld, og ville heller ikke forklare seg for politiet da han i midten av august i fjor ble fremstilt for varetektsfengsling.

ÅSTEDET: Politiet gjorde årstedsundersøkelser ved Finnegans natt til 5. august i fjor. ARKIVFOTO: Sean Meling Murray