Hilde Kristin Strand

Maria Tripodianos fra Knarvik er ferdig med VK2 tegning, form, farge, og ønsker å ta ex phil i Bergen til høsten. Da hun skulle fylle ut søknadsskjemaet til Samordna opptak i vår fant hun ikke skolekoden til Universitetet i Bergen. Hun ba derfor rådgiveren ved skolen om hjelp.

— Han fant en kode, sa «dette går fint, det er et åpent studium», og jeg sendte søknaden, forteller Maria.

Da hun ikke fikk tilsendt omslagsark samtidig med vennene ringte hun Samordna opptak. Der fikk hun til svar at søknaden hennes ikke var registrert, og at det ikke gikk an å ta bare forberedende ved Universitetet i Bergen (UiB). Etter den nye utdanningsreformen er ex phil nemlig «bakt inn» i årsstudium. Maria spurte derfor om hun kunne omprioritere søknaden sin og heller søke på kunsthistorie.

— Da jeg ringte sa de at det skulle ordne seg. Men da jeg fikk brev sa de at de ikke kunne ta noe ansvar for dette. Jeg ønsker ikke at noen skal ta på seg ansvaret, jeg ønsker bare litt hjelp, sier 19-åringen.

Nå må hun lete på restetorget og prøve å finne et fag hun vil ta.

— Det er dumt å tape et år. Jeg er innstilt på å studere og har bra karakterer. Jeg hadde skjønt det dersom jeg var slaurete, men nå er det skolen som har gjort feil, sier Maria Tripodianos.

- Ikke entydig informasjon

— Den skriftlige informasjonen fra Samordna opptak sier ikke noe om at man må ta et annet fag i tillegg til ex phil ved UiB, sier rektor ved Knarvik vidaregåande skule, Inge Alver.

— På side fem i Søkerhåndboka står det at dersom man vil ta bare ex phil skal man fylle ut en tresifret lærestedskode i feltet på søknadsskjemaet, så etter min mening må Samordna opptak ta noe på sin kappe også, sier Alver.

Han sier at skolen beklager situasjonen og at de også har prøvd å hjelpe eleven med å finne andre steder å ta ex phil i Bergen, for eksempel ved Lærerakademiet eller Folkeuniversitet.

- Et studium som ikke finnes

— Det står tydelig i Søkerhåndboka hvilke læresteder som har examen philosophicum som eget fag, sier Trine Hotvedt, assisterende daglig leder hos Samordna opptak.

— Vi må kunne forvente at søkerne ser gjennom materiellet fra Samordna opptak når de søker. Men jeg synes det er ganske oppsiktsvekkende at rådgiver ikke slår opp i Søkerhåndboka og sjekker, sier Hotvedt. Hun legger til at det ikke er det første året man ikke lenger kan ta ex phil som eget fag ved UiB.

Etter 15.april er det ikke mulig å endre søknaden sin.

— Men det kan bli ledige studieplasser gjennom restetorget allerede neste uke. Jeg ser i boken at Norsk Lærerakademi tilbyr ex phil i Bergen. Kanskje det blir ledige plasser der, sier Hotvedt.