Pallen med brus var takken fra Lerum Fabrikker, etter at Lenes «folkeaksjon» for julebrusens bevarelse hadde samlet nesten fire tusen underskrifter på nettet.

— I Lerum har vi aldri opplevd noe likende, sier adm. dir. Jan Petter Vadheim. Selv skal han ha mottatt en storm av sms-meldinger med krav om at fabrikken måtte fortsette å produsere julebrus.

Bruspresset på fabrikken de to siste ukene medførte at Lerum i går gikk i gang med å produsere julebrus, til tross for at fabrikken først hadde bestemt seg for å slutte med denne brusen.

Men jusstudent Lene Fløysand ville ikke gå julen i møte uten Lerum på bordet.

— For meg er denne julebrusen et symbol på barndommens jul, forteller hun.

For to uker siden gikk hun derfor ut på nettsiden opprop.no og krevde Lerum-brusen på plass i butikkene i god tid før jul. Siden da har 3624 likesinnede tastet inn sine navn på protestlisten, og Lerum har kapitulert, visstnok med glede.

— Når forbrukerne sier så tydelig fra om hva de vil ha, har vi en forpliktelse til å lytte, sier direktør Vadheim. Han kaller det som har skjedd for et eksempel på positiv forbrukermakt. Selv er han rørt over at fabrikkens brus for noen er en av julens stemningsskapere og kulturbærere.

Ikke rart at Lene Fløysand var hedersgjest med nisselue blant tappemaskinene i Sogndal i går.