12 år gamle Bendik Norheim Schei (12) fikk seg litt av en overraskelse da han og tvillingbrødrene Eirik og Jakob (10) trakk opp trollgarnet i Fanafjorden ved Krokeide på søndag. Mellom makrell og annen vanlig fisk, lå en rar skapning.

— Morfaren min hadde aldri sett noe liknende og mente det måtte være en sydhavsfisk, kanskje en månefisk, forteller Bendik.

Osloguttene er på ferie hos besteforeldrene i Fana. Ferietur hadde tydeligvis også fisken vært på. Det viser seg å være en St. Petersfisk, en art som vanligvis svømmer i Middelhavet og Atlanterhavet. Men vanligvis ikke lenge opp enn til den engelske kanal.

- Nordsjøen bli varmere

— Vi har hatt mist 20 henvendelser i sommer fra folk som har fått St. Petersfisk og lurt på hva det er, sier marinbiolog ved Akvariet i Bergen, Audun Hjertager.

De siste årene har Akvariet merket en økning i antall henvendelser om sjeldne fiskearter.

— Fiskene kommer fra varmere farvann, og trekker nordover om sommeren. Når det blir varmere i sjøen får vi oftere besøk, sier han.

Men også i februar dukket St. Petersfisk opp i Bergen.

— Vi kan lure på om de kommer så hyppig fordi det blir varmere i Nordsjøen. De siste 20-30 årene har temperaturen der økt med over en halv grad, sier Hjertager.

Festmåltid

St. Petersfisken kjennetegnes på en mørk flekk på hver side av fisken. Navnet kommer fra legenden om Jesus som spurte Simon, som senere ble St. Peter, om å fange en fisk med en mynt i munne. Dette gjorde han, og siden har vi kunnet se St. Peters fingeravtrykk på fisken.

Hvis denne fisken blir mer vanlig i Norge, kan vi kanskje se frem til en ny delikatesse. Det er en utsøkt matfisk.

— Da vi fikk en St. Petersfisk på kroken da jeg jobbet på fiskebåt i New Zealand, stoppet vi arbeidet og forberedte festmiddag, sier Hjertager.

SJELDENT BESØK: Jakob, Bendik og Eirik Norheim Schei fisket i går en St.Petersfisk i Fanafjorden. Fisken hører hjemme i Middelhavet, men i det siste har stadig flere svømt nordover.<p/>FOTO: PRIVAT