• Jeg logget meg på og skrev oppgaven min som de andre.

Andres Søvik fikk seg en overraskelse da han tok norskeksamen som privatist ved Akademiet privatistskole nylig. Da han var ferdig og klar til å levere, fikk han beskjed om at eksamenen hans ville bli annullert.

Årsaken var at han hadde brukt Ipad som hjelpemiddel, og ikke PC.

— Fra skolen oppfattet jeg det som at det var greit å bruke Ipad på eksamen. Da jeg kom på eksamen sa de heller ingenting, sier Søvik.

Han understreker at det er en Ipad uten 3G-dekning, og at han logget seg på samme trådløse nett i eksamenslokalet som studentene som brukte PC.

— Jeg logget meg på og skrev oppgaven min som de andre. Da jeg skulle levere, sa de plutselig at Ipad er sidestilt med mobiltelefon, og at på grunn av det ville eksamenen min bli annullert, sier Søvik.

Ingen regler om Ipad

I eksamensinstruksen til Hordaland fylkeskommune står det at studentene «må ha med egen bærbar PC» og at denne må ha trådløst nettverkskort, men at mobiltelefoner skal være avslått og lagt vekk.

Eksamenstruksen sier imidlertid ingenting om nettbrett eller Ipad.

I Utdanningsdirektoratets regelverk står det for skriftlig eksamen: «Alle hjelpemidler er tillatt. Unntak er internett og andre verktøy som tillater kommunikasjon.»

Utdanningsdirektoratet opplyser til BT at de ikke har egne regler for bruk av nettbrett, og at dette er opp til fylkeskommunene å bestemme.

Skolen avviser også at de har sagt at det var greit at han brukte Ipad.

— Vi sa han måtte sjekke det med eksamenskontoret i god tid før eksamen, sier rektor Trond Botnen ved Akademiet privatistskole.

Han understreker også at det erfylkeskommunen, og ikke skolen, som står for privatisteksamen.

Tekniske løsninger

Birthe Haugen, seksjonsleder i opplæringsavdelingen i Hordaland fylkeskommune, sier at det er tekniske løsninger gjør at de kun tillater PC.

— Når man logger seg på eksamensnettet via en PC, kommer man inn i en modul der man kan laste ned oppgaven, før nettilgangen deretter blokkeres. Det kan vi ikke gjøre på en Ipad, denne blir ikke utstengt fra internett og fra å kommunisere, sier Haugen.

Hun understreker også at det i eksamensinstruksen står klart at det er PC som er tillatt, men sier at de vil vurdere å ta inn noe om nettbrett så det ikke er rom for misforståelser.

Skal bruke klageretten

— Jeg synes regelverket er ganske klart. Vi har sagt at PC er tillatt, mens alt annet ikke er tillatt. Man krysser også av på forhånd at man skal bruke PC, sier Haugen.

Søvik skal klage annulleringen inn til Fylkesmannen. Han frykter at studiene vil bli forsinket med ett år dersom annulleringen blir stående, ettersom han må ha bestått norskeksamen for å kunne gå videre med studiene.

— Jeg har gledet meg veldig til å studere videre, og synes også det gikk ganske bra på eksamen. Så blir den plutselig annullert. Det er utrolig kjedelig, sier han.

  • Har du opplevd lignende? Tips oss på SMS/MMS til 2211 eller epost!