— Den våren endret mye. Nå stikker politiet hodet jevnlig innom ungdomsklubbene, og vi holder ukentlig kontakt, forteller klubbleder Svein Ekrem i Fjell kommune.

Det var i slutten av april 2010 at en gjeng ungdommer fra Askøy skrev på Facebook at de ville komme og banke opp en rekke ungdommer ved fritidsklubben på Ågotnes.

— Alle hadde hørt om det, men ingen trodde at det virkelig kom til å skje, sier Martin Marthinussen (16). Han er en av over 300 personer som har fortalt om sin opplevelse i møte med politiet gjennom BT-prosjektet 112.

Han husker godt at han sto på kjøkkenet og solgte pølser da ungdommene kom til stedet. De hadde tatt bussen til Sotra, og var klar for å slåss. De dyttet, prøvde å provosere og jagde ungdommer bort fra stedet.

— Folk var redde og noen skrek. Vi prøvde å ringte politiet, men svært få av oss kom igjennom. Folk sto i kø i over fem minutter. Noen måtte bare legge på. Vi ble utrolig oppgitte og frustrerte, husker Marthinussen.

Grep inn selv

Klubbleder Svein Ekrem hadde sin første arbeidsdag. I det han svingte inn til ungdomsklubben, forsto han at stemningen allerede var svært amper. Snart bykset både ungdommer fra Sotra og Askøy sammen. Noen løftet steiner og begynte å kaste. En gutt ble holdt nede på bakken og sparket samtidig. Han og en kollega fikk stoppet slagsmålene og kjørte askøyværingene til bussen, for å få roet ned stemningen utenfor klubben. Flere personer måtte til legevakten.

— Hadde vi ikke grepet inn, så vet jeg ikke hva som kunne skjedd. Det tør jeg ikke engang å tenke på, sier Ekrem.

Marthinussen er glad for at de ikke ventet på politiet.

— Hadde de ikke grepet inn, hadde det vært ambulansen vi måtte ringe i stedet, sier han.

Da politiet omsider kom til stedet, hadde stemningen roet seg.

— Vi fikk i ettertid signaler fra politiet på at vi hadde gjort det rette, selv om det ikke er i vår myndighet å gripe inn. Vi hadde ikke noe valg, sier Ekrem.

- Markerte endring

Ifølge klubbleder Ekrem og Marthinussen markerte denne episoden en endring i politiets arbeid i forhold til ungdomskriminalitet i området.

— Det har ikke skjedd noe lignende siden, og vi opplever nå å få rask kontakt når vi trenger hjelp, sier Ekrem.

Politiførstebetjent Monica Mørk har siden høsten 2010 vært fagleder for det forebyggende arbeidet i Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt. I år har hun fått med seg én til politibetjent på laget.

– Vi så et behov for noen som kunne ha dette som et eget fagområde. Vi ønsket å være aktive i nærmiljøet, både ved kjøpesentre, på skoler og ved ungdomsklubbene. I løpet av et halvt år hadde vi fått satt i gang en gruppe med både skole, helsesøstre og kjøpesentre. Sammen dannet vi flere forebyggende tiltak. Målet var blant annet å oppdage risikoatferd tidlig, sier hun og legger til;

— Vi hadde også som målsetning at samtlige medarbeidere hos oss skal tenke kriminalitetsforebyggende, sier hun.

Politiet har også blitt et hyppigere innslag ved ungdomsklubbene.

— Oppstår det problemer nå, kan vi koble inn flere instanser, fordi nettverket allerede er etablert. Det er en viktig ressurs for oss, sier hun.

Helge Stave, politioverbetjent i lensmanndistriktet forteller at grunnen til at ungdommene hadde vanskeligheter med å få tak i dem den kvelden, var at det pågikk en væpnet aksjon hvor en mann truet en annen mann med kniv.

— Det var også flere andre meldinger innenfor åtte minutter, noe som kan ha ført til at ikke alle kom i gjennom. Da vi fikk beskjed om at slagsmålet var avsluttet, ble det heller ikke høyest prioritert å rykke ut på dette. Etter to år kan jeg ikke si med sikkerhet om det var den tekniske linjekapasiteten eller kapasiteten til personalet som var for dårlig, sier han.

Gikk for bredt ut

Han forteller at masseslagsmålet var en av flere episoder som førte til at politiet ønsket å endre måten de organiserte seg på.

— Før gikk vi ikke så bredt ut. Vi gikk og nappet i problemstillingene litt her og litt der, uten å gå ordentlig inn i det. Nå er vi til stede der ungdommene er, og det er slik det skal være. I forhold til episoden i 2010 har vi blitt ekstra flinke til å følge med på nettet, for å se hva som skrives og planlegges. Flere av personene som slåss den kvelden er også blitt fulgt opp i ettertid. Dette var et miljø vi kjente godt til, sier han.

hovedb,ungdomsklubb04.jpg
EIRIK BREKKE