For Kaja Marie Meyer Amundsen fikk russefesten i Bergen Travpark en dramatisk slutt. Kort tid etter at 19-åringen tok imot et glass fra en ukjent, ble hun alvorlig syk. Kaja fikk pusteproblemer og var bevisstløs i perioder.

Selv er både hun og venninnen Andrine Alver, som var sammen med henne hele kvelden, overbevist om at Kaja uforvarende hadde fått i seg det farlige, narkotiske GHB. Også Bergen Legevakt og Haraldsplass Diakonale Sykehus bekrefter mistanke om at Kaja kan ha fått i seg et ukjent stoff.

Nå ønsker russejentene å fortelle om det som skjedde, for å advare andre unge.

— Vær forsiktige. Pass på hverandre!

En flaske vin på fem timer

Kaja har blå russebukse, Andrine Alver rød, men jakkene er like. De er lilla med innskriften "Callisto", som er russebussen de eier sammen med 22 andre jenter. Før treffet forrige fredag, møttes flere på vorspiel i Øyjorden.

— Hvor mye drakk dere?

— I tidsrommet fra klokken 17 til 22 drakk jeg en flaske vin, sier Kaja.

— Og jeg to Coronas, forteller Andrine.

Ved 21-tiden dro de til Travparken. Det var stinn brakke og høy musikk. Russebussene, deriblant "Callisto", sto parkert i ringer på området.

Plastglass

På et tidspunkt sto Kaja litt for seg selv og danset. Det var blitt mørkt. En gutt spurte om hun var med "Callisto" og hva hun het. Så ville han vite om Kaja ikke hadde noe å drikke?

— «Jeg har masse. Bare ta», sa han og rakte meg et plastglass. Det smakte søtt og siderliknende og hadde lite kullsyre.

Andrine la merke til at venninnen snakket med en ukjent og spurte hvem som hadde gitt henne glasset. Kaja trakk på skuldrene. Like etter gikk de inn i en buss. Gradvis begynte Kaja å bli dårlig. Hun la hodet på skulderen til en venn og ble borte. Noen mente at hun var full og burde få være i fred.

— Jeg er dårlig, hvisket hun

Andrine fikk hjelp til å frakte Kaja ut av bussen.

— Bena slepte langs bakken. Jeg fikk ikke kontakt med henne, sier Andrine.

Fikk ikke puste

Kaja fikk pusteproblemer.

— Astmaanfall, stønnet hun.

Kaja, har ikke vært plaget av astma siden hun var 12 år, og mener det som skjedde må ha minnet om den samme følelsen.

Frivillige fra Røde Kors kom til. De prøvde å snakke til Kaja og undersøkte øynene med lommelykt. Hun reagerte ikke og ble fraktet på båre til Røde Kors-boden. Andrine forklarte hvor mye Kaja hadde drukket og at hun hadde snakket om astma. Røde Kors-folkene plasserte først Kaja på en stol for å åpne luftveiene. Deretter ble hun lagt i stabilt sideleie.

Lavt blodsukker, lav promille

Etter fem minutter kom personell fra Røde Kors Ambulanse Bergen og holdt Kaja under observasjon. Andrine oppdaget at venninnen var gjennomtrukket av svette, selv om Kaja sa at hun frøs.

Andrine var i ferd med å bli veldig redd. Hun fryktet at Kaja kunne være neddopet og krevde at venninnen ble fraktet til legevakten. Da det skjedde etter en drøy halvtime, ble blodsukkeret målt i ambulansen. Da kom blålyset på. Verdiene var dramatisk lave.

På legevakten viste promilleprøven 0,8.

— Ikke høyere enn at jeg hadde hatt lov til å føre båt den kvelden, sier Kaja.

Mistanke om forgiftning

Fordi Kaja hadde lavt blodsukker, var bevisstløs i perioder og kunne ha fått i seg et ukjent stoff, sendte legevakten henne på sykehus.

— Promillenivået var for lavt til at det alene kunne forklare tilstanden hennes. Derfor hadde vi mistanke om at det kunne være en tilleggsforgiftning, sier kommunikasjonsansvarlig Tor Erik Gregersen ved Haraldsplass diakonale sykehus.

Men Kaja ble aldri testet for GHB.

— Ved mistanke om rusforgiftning tester vi kun for alkohol, forklarer Gregersen.

Kaja ble skrevet ut neste dag. Etterpå har hun følt seg sliten og trett, men ellers vært i god form.

— Men det er ekkelt å tenke på at noen heller GHB i andres drikke.

Hun kan ikke få rost venninnen nok.

— Jeg er sykt glad for at du passet på meg den kvelden, Andrine. Ellers kunne det blitt skjebnesvangert.

Les mer om saken i lørdagens papirutgave av BT.