— Før jaget jeg rundt uten å få gjort noen ting. Nå stiller jeg på jobb hver morgen klokken ni, sier Jan Gunnar Johannessen.

35-åringen er i ferd med å bære ut et digert bord fra en av de kommunale leilighetene i Meland. Det hvite huset er gammelt og malingen flasser av veggene. De neste månedene skal den voldsdømte 35-åringen jobbe knallhardt for å få boligen i stand. Til våren flytter han inn. Som takk for innsatsen får han bo i leiligheten til kraftig redusert husleie.

— Det føles veldig fint å bygge på noe jeg skal bo i selv, sier Jan Gunnar.

Fra 116 til ni lovbrudd

35-åringen er en av seks personer med kriminell bakgrunn som er med i «sjølvbyggjarprosjektet» til Meland kommune. Ved hjelp av egeninnsats og nøye planlegging får alle muligheten til å bygge sine egne hus og leiligheter. Så langt har satsingen gitt formidable resultater. I 2002 sto de seks deltakerne for 116 straffesaker. Hittil i år er tallet nede i ni.

— For første gang på veldig lenge føler jeg meg stabil og rolig. Når jeg står opp om morgenen har jeg noe meningsfullt å gå til. Jeg trenger ikke å slenge rundt på samme måte som før, sier Jan Gunnar, som nå vil ta fagbrev som tømrer.

I toppåret 2001 registrerte politiet i Meland 61 anmeldte narkotikaforbrytelser. Tallet på vinningsforbrytelser var 137. Året etter startet planleggingen av prosjektet, og siden har kriminaliteten stupt.

Så langt i år er det bare registrert syv narkotikasaker og 82 vinningsforbrytelser i kommunen. I løpet av knappe fem år har det totale antallet straffesaker sunket med 30 prosent.

- Gir verdighet

Lensmannen i Lindås og Meland, Einar Vatne, er ikke i tvil om at den markerte nedgangen må ses i sammenheng med «sjølvbyggjarprosjektet».

— Tiltaket er helt unikt. Mange av disse personene har vært ut og inn av fengselet i en årrekke. Denne runddansen er svært vanskelig å stoppe, men prosjektet har åpenbart klart å få dem ut av sirkulasjonen, sier lensmannen.

Vatne tror at årsaken til suksessen er at boligbyggingen gir deltakerne selvtillit og tro på at de faktisk kan klare å få til noe positivt.

— Egentlig handler det om enkle ting. Plutselig er det noen som bryr seg. Alle får oppgaver på lik linje med andre og blir inkludert i et arbeidsmiljø. Da er det ikke lenger nødvendig å føle seg som en taper som må ha rus for å overleve hverdagen.

Vil lønne seg

Meland kommune startet planleggingen av prosjektet i 2002. I utgangspunktet er det åpent for alle lokale innbyggere under 35 år som sliter med å komme seg inn på boligmarkedet - inkludert kriminelle og rusmisbrukere.

Ved egeninnsats og gunstige lån fra Husbanken og kommunen får deltakerne mulighet til å skaffe seg bolig. De som ikke er klar til å betjene et lån, får pusse opp kommunale leiligheter. Underveis kan de ta fagbrev som håndverkere.

Lensmann Einar Vatne mener at prosjektet på sikt vil være svært lønnsomt.

— Disse seks personene har kostet kommunen store summer gjennom skadeverk, tyveri og sosial omsorg i årevis. Når de slutter med kriminell virksomhet, og gjør nytte for seg gjennom vanlig arbeid, er det en kjempegod investering.

- Må tvinges til pause

Utenfor den kommunale boligen i Meland er Jan Gunnar og de to arbeidskameratene hans noe motvillig i ferd med å ta en pust i bakken.

— Dette er folk som virkelig vil jobbe og gjøre en innsats. Noen ganger må jeg nesten tvinge dem ned på stolen for at de skal ta pause, smiler tømrer og arbeidsleder Bjarte Langøy.

Jan Gunnar gliser han også. For første gang på veldig lenge gjør 35-åringen noe han virkelig har lyst til. Troen på fremtiden er tilbake.

  • Jeg har valgt å slutte med rus og innbrudd. Dette prosjektet gir meg muligheten til å klare å gjennomføre det.

GJØR NOE GIVENDE: Før jaget Jan Gunnar Johannessen rundt uten å ha noe å gjøre. Nå stiller den voldsdømte 35-åringen opp hver morgen for å snekkere på sin egen bolig. Den skal være ferdig til våren. Jostein Haugland til høyre.

EIRIK BREKKE