• Vær så god. Gratulerer med dagen. Her er gaven, men litt forsinket.

Ole Andreas Ringdal (39) fra Minde fikk seg en hyggelig overraskelse da han var på middagsbesøk hos moren sist mandag.

Midt under måltidet trakk moren frem en konvolutt som inneholdt et gult gratulasjonskort og tyve kroner.

Fettere i Sandefjord

På kortet stod det skrevet med sirlig og pen håndskrift:

"Hei Ole Andreas!

Vi vil gratulere deg så meget med 5 årsdagen, og hils til Øyvind og tante og onkel Rolf. Hilsen Lars Petter og Ole Jørgen."

Kortet var bursdagsgave til Ole Andreas Ringdal, en gave han skulle fått til femårsdagen for snart 35 år siden. Presangen var to blå tikroners-sedler.

Gaven var fra to av de eldre fetterne til Ole Andreas som var bosatt i Sandefjord.

Funnet på loftet

Så hva er forklaringen på den høyst uvanlige gavehistorien?

— Min mor fant en forseglet konvolutt da hun ryddet i noen kasser på loftet. Av helt uforklarlige årsaker hadde konvolutten aldri blitt oppdaget eller åpnet før, forteller Ole Andreas Ringdal.

Han bedyrer at han ikke er bitter på at gaven aldri ble overrakt på bursdagen for 35 år siden. Ringdal kan heller ikke huske at han har savnet presangen.

35 år med renter

— Jeg spøkte likevel med min mor om at hun nå skylder meg påløpte renter for de 35 årene pengene har ligget i den forseglete konvolutten. De tyve kronene kan jeg jo ikke cashe siden disse sedlene for lengst er tatt ut av omløp, sier Ringdal.

De blå tiersedelene med Fridtjof Nansen-motiv ble for øvrig ugyldige i 1999.

— Men de har jo en skikkelig affeksjonsverdi for meg nå. De skal nå oppbevares trygt i «Kjekt å ha-boksen» sammen med annen spennende kuriosa, forteller Ringdal.

- Fantastisk

Mye har skjedd i Ringdals liv siden femårsdagen, blant annet er han blitt pappa til to døtre som er fem og syv år gamle.

— Etter at jeg la ut melding om den sterkt forsinkede, men artige gaven på Facebook, har jeg fått en del artige tilbakemeldinger, forteller Ringdal.

— Hvordan reagerte giverne på at gaven først nå er kommet deg i hende?

— Den ene fetteren sa det var fantastisk. Samtidig spurte han hvor i all verden gaven hadde vært alle disse årene, smiler Ringdal.

PS: Selv om disse sedlene ble ugyldige som betalingsmiddel, er de ikke verdiløse. Mynthandlere betaler gode penger for eksemplarer som er i fin stand.

VENTETID Bedre sent enn aldri. Ole Andreas Ringdal måtte vente nesten 35 år på gaven til femårsdagen.
Rune Meyer Berentsen