Flere av de ansatte på Terina-fabrikken som Bergens Tidende kontaktet fredag stiller seg helt uforstående til denne måten å kommunisere intime og personlige opplysninger på; med Mattilsynet som informator og media som mottaker, før de ansatte hadde hørt et pip om helsesjekken.

— Jeg setter utrolig liten pris på at Mattilsynet informerer oss på denne måten via media, sier Vidar Kvåle, ansatt på Ternia.

- Forstår det ikke

Også Karin Lihaug reagerer på fremgangsmåten:

— Det er så god dialog daglig mellom Gilde og Mattilsynet at jeg ikke forstår at dette kunne skje, sier Lihaug til BT.

Hun har jobbet over 30 år ved foredlingsbedriften til Norsk Kjøtt i Sogndal.

— Vi har så gode rutiner at jeg nesten ikke kan tro at anlegget i Sogndal er skyld i alt dette, sier Lihaug som presiserer at hun for sin del stiller seg positiv til at det blir tatt helsesjekk av ansatte.

Tillitsvalgt Morten Hagen var på reise i går. Det lyktes derfor ikke å få hans kommentar til at både Dagsrevyen og TV 2 informerte de nær 90 ansatte - før Gilde fikk anledning å gi informasjonen - om det de opplever som et sterkt inngrep i personvernet.

- Lite klok måte

— Vi har tatt ansvar fra første stund og ingen i dette landet er mer interessert i å finne en smittekilde enn vi i Gilde. Det gjelder også medarbeiderne i Sogndal. Men å få presentert at man skal avlegge avføringsprøver gjennom Dagsrevyen er en lite klok måte fra Mattilsynet å kommunisere noe slikt på, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist til Bergens Tidende.

— Det vi er blitt enige med de tillitsvalgte om er at alle ansatte i løpet av i går hadde en samtale med helsepersonell. De vil også avlegge blodprøver. En lege vil vurdere nødvendigheten av eventuelle ytterligere undersøkelser som oppfølging, sir Sundqvist.

Hun bekrefter at Mattilsynet gikk ut med offentliggjøringen før Gilde fikk anledning å informere sine ansatte i Sogndal.

- Grotesk behandling

Forbundssekretær Svein Erik Simonsen i NNN (Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund) synes det er nesten skremmende at ansatte ved en bedrift i Norge skal få informasjonen først på radio/fjernsyn om at de skal kalles inn til helsekontroll og avgi avføringsprøver.

— Dette er kronen på verket fra Mattilsynet i denne Gilde-saken. Fra dag én har tilsynet pekt på Gilde som eneste mulige miljø for E.coli-bakteriene. Gjennom hele prosessen er dermed Gilde stemplet, og så får vi nå til og med oppleve at ansatte informeres via tv-skjermen om at de skal helsesjekkes i jakten på mulig E.coli. Dette er grotesk å være vitne til, sier NNN-forbundssekretæren for kjøtt til Bergens Tidende.

Tor Yttri