En norsk eksamen "sånn midt på treet" var hovedinntrykket blant noen av de 30.000 norske elevene og privatistene på videregående som fikk testet norskkunnskapene sine tirsdag.

En av oppgavene var en avisreportasje av forfatter og tidligere Bergens Tidende-journalist Frode Grytten. I "Vestafor Rattsø" tar han for seg fraflytting fra Solund i Sogn, der Rattsøutvalget har gitt dødsstøtet og drabantbymennesket overtar.

Finvær

Når eksamensrommet kaller, kommer finværet. "Skitt, det var nå vi skulle vært ute," mener noen av elevene ved Bergen Katedralskole. Eksamensspøkelset har skremt dem gjennom hele russefeiringen, og tirsdag startet alvoret.

— Ikke vanskeligere enn de eksamensoppgavene vi har trent på i skoleåret, sier Katrine Holte fra 3C. Det var også oppfatningen blant en del andre - litt 17. mai-trøtte - elever på "Katten" etter første eksamensdag med Norsk hovedmål.

- Enkelt

Mange valgte å tolke forfatteren Kjell Askildsens novelle "Hjemkomsten", som handler om forventninger i samlivet, å finne seg selv og å beseire overfladiskheten.

— En enkel oppgave, selv om jeg ikke er spesiellt opptatt av noveller, mener en smilende og Katrine Holte før hun sier "ha en god dag" og forsvinner i sommersolen. Lettet over å ha en eksamensdag mindre.

I fjor bommet mange på den litt skjulte ironien i et kåseri, alle var enige i at årets oppgaver var enklere sånn sett.

God sjanse

— Jeg følte nok at jeg hadde en god sjanse uansett hva jeg valgte, sier Bernt Kristian Helen.

Han valgte novellen av Askildsen, tror at han kom vel i havn. De andre oppgavene var rene litteraturoppgaver og krevde litt for store spesialkunnskaper etter hans smak.

Også denne eleven kunne gå ut i sommersolen med gode følelser - nå er det bare resten av eksamenene igjen.

GITT TIL EKSAMEN: En av Frode Gryttens mange BT-reportasjer ble formodentlig grundig lest av et helt russekull.