Eleven fra Bønes driver med fotball, langrenn, er veldig interessert i realfag og ja, han har kjæreste, men vitnemålet hans er ganske så ensformig.

Etter muntlig eksamen i dag, med enda en toppkarakter, går Ole-Andreas Halse Næss ut fra Bergen Handelsgymnasium (BHG) med kun seksere på vitnemålet sitt.

— Vi er jo selvfølgelig stolte. Det er mange veldig flinke elever på skolen, men å få kun seksere er sjelden, sier rektor ved BHG, Svein Heggheim.

Noen som slår Ole-Andreas? Tips oss gjerne her!

Taktisk

Riktignok kan glansrekken ryke når sensur på skriftlige eksamener faller, men Ole-Andreas har en god følelse for dem også.

— Jeg følte det gikk bra, så jeg får vel bare håpe, sier han med et lurt smil.

Det er ikke innesitting og konstant pugging som har gitt ham de gode resultatene.

— Det er ingen fordel å bare sitte inne, da blir man bare lei og gir opp. Jeg har vært taktisk og konsentrert meg om de avsluttende prøvene hele tiden, resten er det jo ikke like viktig med, sier han.

Gøy filosofi

  • Men hvordan får man bare seksere?

— Det må jo jobbes for. Det er viktig å bruke timene på skolen godt, og å være fokusert når man jobber, da trenger det ikke ta så mye tid. Jeg har lest mye og gjort mange oppgaver i realfagene, sier han.

- Du kan vel komme inn på hvilken skole du vil, hva skal du gjøre nå?

— Jeg har tenkt meg til Trondheim for å bli sivilingeniør. Men tror jeg venter til neste år. Først tror jeg det blir et år med å bare studere noe gøy, som historie, politikk eller filosofi.

- Men så begynner alvoret?

— Ja. Det hadde jo vært gøy med en viktig jobb, jeg har lyst å bidra med noe. De jobbene er jo litt vanskelig å få, men jeg er ganske sta, og når jeg først har bestemt meg for noe, jobber jeg hardt for å få det til. Drømmen er å utvikle en bedre form for fornybar energi, å finne et alternativ til dagens bensindrevne biler for eksempel.

Ungdommen nå til dags, altså.

Fikk du like gode karakterer på videregående? Diskuter her:

Ole-Andreas kan velge og vrake mellom skoler til høsten.
Maria Pile Svåsand