— Det er helt vanvittig. Det koker av laks, og det er helt umulig å få annen fisk, sier yrkesfisker Steinar Stall.

Fredag satte han garn i Austfjorden, den innerste delen av Fensfjorden i Nordhordland. Målet var å få torsk.

Resultatet ble et helt annet: 1300 kilo rømt oppdrettslaks. Fjorden har vært full av laks siden stormen "Nina" forrige helg. Da klarte anslagsvis 55.000 laks å rømme fra et oppdrettsanlegg lenger ut i fjorden.

- Katastrofe

— Det er en katastrofe for oss som egentlig er ute etter annen fisk. Laksen går i stim, og her innerst i Austfjorden er det veldig konsentrert. Laksen står fra to meters dybde til over 100 meter dypt. De er overalt., sier Stall.

DAGENS FANGST: Kristian Skjelanger Kvinge fisket etter torsk, men fikk bare laks.
KRISTIAN SKJELANGER KVINGE

Han anslår at laksene er 8-10 kilo store i snitt. I så fall er det bare en brøkdel han fisket opp i helgen.— Hva gjør du med all laksen?

— Nei, det kan du spørre om. Jeg har gitt vekk og solgt en del. Noe måtte vi bare kaste på sjøen igjen.

— Hva gjør oppdretterne for å fiske opp igjen fisken?

— Når du ringer og spør dem, virkere det som om de synes jeg burde være glad for all laksen. De burde jo betale folk pr. fisk vi får vekk fra fjorden.

34 laks, ingen torsk

En annen som opplevde laksebonansa i Austfjorden i dag, er hobbyfisker Kristian Skjelanger Kvinge.

— Jeg hadde ute tre garn. Jeg fikk 34 laks, men ingen torsk, som jeg hadde håpet på, forteller han.Kvinge beskriver situasjonen slik:

— Hele fjorden er smekkfull fra innerst til ytterst. Når du kjører rundt med båten er det flere steder det koker. Det er som et oppdrettsanlegg midt ute på fjorden. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier 24-åringen.

Hundretusener på rømmen

Austfjorden er langt fra det eneste stedet som er fylt av oppdrettslaks etter stormens herjinger sist helg. Totalt er flere hundre tusen oppdrettsfisk på rømmen. Også i Osterfjorden fortelles det om garn fulle av laks.

— Det var trist å fiske i Osterfjorden i dag, sier Sidsel Stryve til Strilen.

MER LAKS: Et annet bilde fra fiskebåten.
STEINAR STALL