Tirsdag denne uken avgjorde en jury bestående av 10 personer at Nils Steinar Larsen (50) har gjort seg skyldig i forsettlig drap, to drapsforsøk, samt trusler.

Torsdag ettermiddag kom straffen: 19 års ubetinget fengsel for handlingene som resulterte i drapet på Kay Ivar Sommerschild.

Dermed har lagmannsretten landet på samme straff som tingretten.

Håpet på 21 år

— Vi anket for å få et bedre resultat, men det ble det samme. Da ligger det i kortene at vi er skuffet. Vi vil vurdere om vi skal anke videre, sier Øystein Storrvik, forsvarer til Nils Steinar Larsen.

Skuffet er også de gjenlevende ofrene, deriblant Larsens tidligere samboer, hennes datter som var kjæreste med Sommerschild og søsteren som ble truet til å lede Nilsen frem til sin tidligere samboer. De hadde alle håpet på at drapsmannen fikk lovens strengeste straff.

— 21 år, eller i det minste 20, ville ha vært det eneste retten kunne ha gjort for å gi oss rettferdighet, sier de.

— Han har påført så mange andre skade, Kays familie, vår familie og hans egen familie, sier Sommerschilds tidligere kjæreste.

Dissens blant dommerne

Larsen ble i januar i år dømt til 19 års fengsel i Bergen tingrett for å ha skutt og drept Kay Ivar Sommerschild i en leilighet i Kjøkkelvik i Bergen 18. oktober 2010.

50-åringen anket dommen til Gulating lagmannsrett, som de siste to ukene har hatt saken oppe til behandling.

Aktor, statsadvokat Benedicte Hordnes, ba om nettopp 19 års fengsel da hun holdt sin avslutningsprosedyre tidligere denne uken.

— Vi inviterte også retten til å gå høyere enn 19 år, men jegmå likevel si at jeg er fornøyd når retten gir oss medhold i vår påstand, sierHordnes til bt.no.

To av dommerne mente at Nils Steinar Larsen burde fått 20års fengsel, mens de fem andre falt ned på 19 år.

Larsen ble altså også dømt for to drapsforsøk, det ene av disse var overlagt. Retten mener at 50-åringen hadde til hensikt å drepe sin tidligere samboer.

— Det er svært sjelden du ser et overlagt drapsforsøk som harvært så nøye planlagt, sier statsadvokat Hordnes.

Ingen formildende omstendigheter

I dommen heter det blant annet at retten ikke finner at det foreliggernoen formildende omstendigheter, og at Larsen har påført sine ofre betydeligpsykiske skader.

Disse skadene har vedvart i lang tid etterpå.

Videre heter det at Larsen hadde flere muligheter til åombestemme seg, men retten mener at han hadde et sterkt forbrytersk forsett.

Han kom blant annet med trusler mot sin tidligere samboer ilang tid før drapet.

«Det var nettopp denne frykten som realiserte seg», heter det i dommen.

- Kom for å drepe

I tingretten hevdet Larsen at skuddet gikk av ved et uhell under basketaket som oppsto mellom ham og Kay Ivar Sommerschild.

Han prøvde å forsvare kjærestens mor mot angrep fra Larsen.

Sommerschild blødde ihjel etter å ha blitt skutt i magen.

Larsen ble i tingretten dømt til å betale til sammen rundt én million kroner i erstatning og oppreisning til de fornærmede og etterlatte.

Under ankebehandlingen sa den tidligere drosjeeieren seg skyldig i legemsbeskadigelse med døden til følge, men nektet fortsatt for drap.

Larsen oppsøkte leiligheten med den hensikt å drepe sin tidligere samboer, slår retten fast. Han er også dømt for å ha forsøkt å drepe eks-samboerens datter.

Han er også dømt for å ha truet eks-samboerens søster med pistol. Dette gjorde han for å henne til å vise hvor eks-samboeren bodde.

Under ankebehandlingen fortalte Larsens eks-samboer (45) om en mann som endret seg fra å være svært sjarmerende - til å bli svært usympatisk og kontrollerende.

— Han var vittig og oppvartende. Han var svært interessert, og tok godt vare på meg, sa hun om den første tiden etter de møttes i 2008.

- Ble ofte sint

Etter hvert tok Larsens kontrollbehov overhånd, forklarte hun.

— Han sendte veldig mange tekstmeldinger. Han ble sint om jeg ikke svarte straks. Telefonen ble et mareritt. Jeg ble livredd for at jeg ikke skulle høre den, sa 45-åringen da hun vitnet for to uker siden.

Etter sine mange raseriutbrudd kunne han bli lei seg og beklage, ifølge kvinnen.

— Da sa han at han elsket meg, og at han hadde problemer med å stole på folk. Han var sjalu, sa eks-samboeren.