— Vi har ventelister hvert eneste år, men i år er middagen mer etterspurt enn tidligere, sier markeds- og kommunikasjonssjef Geir Mikalsen i Bergen Næringsråd.

Bla deg gjennom Bergensfiffen i bildegalleriet over!

Arrangementet samler det meste av det som kan krype å gå av politikere, næringslivsfolk og en rekke organisasjoner i byen.

Selv kaller Bergen Næringsråd årsmiddagen for et «sagnomsust, historisk bergensk tablå». Arrangementet avslutter Årskonferansen som Bergen Næringsråd holdt fredag. Her var temaet «Ledere som løfter og inspirerer», og trakk foredragsholdere som Jonas Gahr Støre (Ap) og Rajendra K. Pachauri, leder av FNs Klimapanel.

— Det er en slags kontrast å være her nå. Mye av det vi fikk høre under konferansen var sterkt, og den holdt svært høy kvalitet. Det var masse omtanke fra talerne, sier Herman Friele.

— Men nå er vi her, og vi får ta det med oss videre, legger han til.

Mæland på plass

Blant talerne finner vi John Wiik i Norwegian Hull Club og Øyvind Halleraker (H). Næringsminister Monica Mæland (H) skal skåle for kvelden og adm. dir. Aina Berg i Uni Research skal takke for maten.

SPENT: Svein Tore Bergestuen var konferansier ved Årskonferansen.- Jeg er veldig spent og har hørt mye om denne middagen. Jeg håper å få oppleve noe av det jeg gjorde da jeg studerte her på 90-tallet, sier han.

Mæland gleder seg spesielt til talene og underholdningen.

— Det er 15. gangen jeg er her, så forventningene er som de pleier å være. Hvert eneste år er det samme maten og sangene, mens talene og underholdningen endrer seg. Det ser jeg frem til, sier hun.

Rundt bordene på Hotel Norge er det plass til 426 personer. I dag morges sto mer enn 40 på venteliste.

— Erfaringsmessig er det alltid noen som kansellerer, så ventelisten er blitt noe tynnere utover dagen, sier Mikalsen.

GLEDER SEG: Stortingsrepresentant Erik Skutle var på middagen for andre gang.- Det kan virke som mye pomp og prakt, men det er faktisk veldig uformell stemning. Jeg tror det blir veldig kjekt, sier han.

— Tvungen atferd

Finansmann Thorstein Selvik er like fast inventar som tapeten på veggene til hotellet. Nå er han også blitt et «automatisk vandrende lemen på vei inn i novembermørket».

— Vi drikker det samme, spiser det samme og snakker om det samme. På en måte er dette automatisk, tvungen atferd, spøker Selvik.

«GOD STEMNING»: - Dette er Bergen på sitt aller beste. Østlendinger vil kanskje si at det er på sitt aller verste. Jeg har høye forventninger til kvelden. Det er koselig og god stemning, og en flott avslutning på en veldig bra konferanse, sier kaffekonge Herman Friele. Her med samboeren Renate Hjortland Bøe.

Mannen er ikke akkurat ukjent for å etterlyse et visst internasjonalt preg i denne byen. Det samme gjelder kveldens gallamiddag.

— Konferansen i dag var fantastisk bra. Bergen var plutselig en by i verden, med veldig gode, internasjonale foredragsholdere. Denne middagen er noe helt annet, med en helt annen gjeng. Det er litt dumt. Det burde være slik at man måtte gå på konferansen for å gå på middagen, sier Selvik.

- Men du gleder deg vel litt?

— Selvfølgelig! Men det går an å beholde tradisjoner og samtidig tilføre nye vrier.

«Same procedure»

I år arrangeres stiftelsesmiddagen for 169. gang. Atrekket er «galla», det vil si smoking for mennene og lang kjole for kvinnene.

IMPONERT: Bawa Jain, generalsekretær i World Council of Religious Leader, holdt foredrag under Årskonferansen til Bergen Næringsråd fredag. Her er han sammen med ordfører Trude Drevland.- Årets konferanse var den beste noen gang, med fantastiske foredragsholdere! Jeg ble både rørt og imponert, sier Drevland.

Rundt 350 av kveldens gjester var også på Bergen Næringsråds årskonferanse: Ledere som løfter og inspirerer.

— Mange mener vi burde sluttet med middagen fordi den er så arkaisk, men jeg er helt uenig. Michelsen har vært her, Nansen har vært her og sølvtøyet er fra de gamle laugene. Dette er viktig kulturhistorie som vi må ta vare på, sier leder Marit Warncke.

Hvert år synger gjestene de samme sangene og spiser den samme maten:

Til forrett er det flyndre med sherry til, samt aspargessuppe. Hovedretten er lammesdal og til dessert er det hjemmelaget karamellpudding.

BYRÅDS-FIFF: Finansbyråd Liv Røssland (FrP) sammen med gruppeleder Julie Andersland (V).

426 rundt bordene

— Og så blir det mye hipsing. Vi skal spre det glade budskap, og spesielt blir det mye hipsing av de som har jobbet og skal jobbe med sykkel-VM i Bergen, sier Warncke.

Rundt bordene på Hotel Norge er det plass til 426 personer. I dag morges sto mer enn 40 på venteliste.

— Erfaringsmessig er det alltid noen som kansellerer, så ventelisten er blitt noe tynnere utover dagen, sier Mikalsen.