— Jeg snakket akkurat med moren til Adnan på telefon. Hun gråt hele tiden og sa hun vil ta sitt eget liv dersom han blir hengt, sier Ata Hassanpour stille.

Han sitter i stuen i Fyllingsdalen og røyker mens han ser ut i luften. I hånden knuger han en papirserviett. For under et døgn siden kom en e-post som rystet familiemedlemmene i Norge. Atas fetter, den 25 år gamle kurdiske journalisten og forfatteren Adnan Hassanpour, er dømt til døden av en såkalt revolusjonsdomstol i Iran.

Skrev om kurdisk historie

I følge Radio Free Europe/Radio Liberty ble Adnan Hassanpour dømt sammen med en kjent kurdisk aktivist, Hiwa Butimar. Begge ble angivelig dømt til døden for forbrytelser mot Irans nasjonale sikkerhet.

— Det er ikke sant. Alt Adnan har gjort er skrive artikler om undertrykkingen av kurderne i Iran. Han hadde laget en bok om kurdisk historie. Det var derfor soldatene kom og tok ham, forteller Ata Hassanpour.

Sammen med søsteren Serweh har han bodd i Norge siden 2003. De to måtte flykte fra Iran fordi de jobbet for kurdernes sak. Andre familiemedlemmer har flyttet til irakisk Kurdistan. Adnan Hassanpour ble igjen i hjembyen Mariwan, der han arbeidet som journalist i ukebladet «Aso». Bladet ble stanset av iranske myndigheter i august 2005. 25. januar i år ble Adnan pågrepet av seks agenter fra iransk etterretningsvesen.

Isolert i to måneder

— De ringte og ba ham komme utenfor huset. Der pågrep de ham uten å fortelle hva han hadde gjort. Det gikk over to måneder uten at moren fikk kontakt med ham, forteller Ata og Serweh.

Heller ikke Adnans advokater er holdt informert om saken. De fikk ikke vite noe om dødsdommen.

— Advokater er bare pynt i Iran. De kan ikke påvirke saken, sier Ata.

Han har ingen tiltro til det iranske rettssystemet. At fetteren skulle få dødsdom, kom likevel som et sjokk.

— Vi tenkte at han skulle få to-tre år i fengsel. Ikke at han skulle bli hengt for å skrive sannheten og hjelpe folk, sier Ata og Serweh.

Den internasjonale PEN-foreningen skriver på sine hjemmesider at arrestasjonen kan ha vært motivert av et intervju Adnan gjorde med radiostasjonen Voice of America. Arrestasjonen har fått en god del internasjonal oppmerksomhet. Både PEN-foreningen, som arbeider for ytringsfrihet verden over, og Amnesty International har engasjert seg for å få frigitt Adnan Hassanpour.

Ber om hjelp fra Norge

Etter at hun fikk høre om dødsdommen, har Adnans søster Leila, som bor i irakisk Kurdistan, startet en e-postaksjon for å få organisasjoner og land til å legge press på iranske myndigheter. Ata håper norske myndigheter vil bidra til å kreve at dødsdommen for fetteren blir omgjort.

— Det er veldig vanskelig å sitte her i Norge uten å kunne gjøre noe. Jeg ber Norge som et demokratisk land om å ta opp denne saken med Iran. Det er viktig at noen protesterer mot dette, sier han.

Ingen vet når dødsdommen skal fullbyrdes. Ata tror det vil bli bestemt en dato i løpet av neste uke. Han har ikke klart å tenke på annet siden nyheten kom.

-Tankene mine er i Mariwan. Jeg vokste opp i samme gate som Adnan. Vi er som to brødre, sier han.

Amundsen, Paul S.