• Hun ønsket å gifte seg med meg. Det hevdet fetteren til den 22 år gamle kvinnen som nå lever i skjul, etter at hun skal ha blitt truet på livet.

Irakeren, som er den 22 år gamle kvinnens fetter, fortalte at han på papiret fortsatt er forlovet med kvinnen. Hun er på rømmen fra sin familie etter at hun skal ha blitt utsatt for vold og trusler fordi hun ikke ville gifte seg med fetteren, men i stedet hadde innledet et forhold til en annen.

De to søskenbarna forlovet seg i Irak mens de begge bodde der. Kvinnen kom til Norge våren 2000, forloveden kom etter sommeren 2002.

Mannen sa i Bergen tingrett at han aldri hadde hatt inntrykk av at 22-åringen hadde ombestemt seg med tanke på giftermål.

— Mannen hevder at de var kjærester og at han fridde på vanlig måte. Han spurte selvfølgelig hennes familie om velsignelse, slik skikken er i Irak, men det var aldri snakk om noe tvangsforhold, sier forsvarer for kvinnens far, advokat Vegard Austgulen.

Mannen forklarte at han mistet kontakten med den 22 år gamle kvinnen da hun ble innlagt på sykehus i august 2002, men forlovelsen er aldri blitt formelt hevet.

Bekreftet blåmerker

Flere medlemmer av 22-åringens familie møtte som vitner i retten i går. Moren, søsteren, tanten og onkelen, som alle var til stede da den groveste voldsepisoden mot kvinnen skal ha funnet sted, forklarte seg i retten.

De ga i all hovedsak støtte til faren og brorens forklaring, om at det ikke var blitt utøvd vold og at kvinnen sto fritt til å gifte seg med hvem hun ville.

— Jeg synes forklaringene som ble gitt i retten var sprikende, både i forhold til hverandre og i forhold til det som tidligere er blitt forklart, sier Erik Kjeldsen, som er 22-åringens bistandsadvokat.

En av 22-åringens tidligere klassevenninner var også blant dem som vitnet i retten i går. Hun fortalte at hun hadde observert at kvinnen hadde hovne blåmerker på armen og i ansiktet i juli 2002, da den mest alvorlige voldsepisoden skal ha funnet sted.

Uklart om forklaring

22-åringen selv ønsker ikke å møte i Bergen tingrett av frykt for sitt eget liv. I morgen vil det bli avgjort om kvinnens politiforklaring blir lest opp for retten.

— Retten ønsket å høre alle andre bevis før det ble tatt stilling til om kvinnens forklaring skal leses opp. Det gjenstår to vitner før retten kan ta stilling til dette, sier Kjeldsen.

Han har jevnlig kontakt med 22-årige og holder henne oppdatert om rettssakens gang.

— Hun opplever saken som svært belastende, sier han.