• Alle skrek i munnen på hverandre, det var et spetakkel uten like. Folk oppfører seg på sydlandsk vis. Det hele minner om kaien i Napoli, skriver Fritz von Dardel i sin dagbok fra juli 1856. Og det han skildrer er fisketorget i Bergen.

MARIUS MØRK

DAGFINN IVERSEN (oppskrift

THOR BRØDRESKIFT (foto)

Byen beskriver han videre som «en hollandsk by omkranset av sveitsiske fjell», og det fremgår også at han syntes Bergen var uendelig mer interessant enn Kristiania. Vel, dette har lenge ant oss, men hva har det med gode, gamle bergensretter å gjøre? Faktisk en god del. Sommeren 1856 møttes nemlig to prinser i Bergen: Nederlandske prins Vilhelm og prins Karl av Sverige og Norge. Bergensentusiasten Fritz von Dardel var prins Karls adjutant. Om kvelden 21. juli møttes prinsene over middagsbordet som for anledningen var plassert midt på Ole Bullsplass. Og på tallerkenene lå torsk garnert med hummer og asparges. Prinsefisk, med andre ord.

Fiskekraft

— En spesiell historie, sier visesanger og kokk Dagfinn Iversen. Det har vel vært prinser og kronprinsesser i Bergen både før og etter Vilhelm og Karl, men ingen av disse besøkene har ført til en klassisk bergensrett. Prinsefisk er festmat som passer perfekt til nyttårsfesten. Begynn med å lage fiskekraften.

Skjær grønnsakene grovt. Hell på vann til det dekker alt. La det koke i 25 min. Skum av underveis. Sil kraften.

Luksus

— Prinsefisk er festmat, så man bør ikke skrubbe på råvarene. Har du ikke råd til hummer, kan du jo overtrekke kontoen, sier Iversen. Skulle dette mislykkes får du heller bruke krepsehaler eller reker som garnityr.

Hummeren plasserer du i kokende vann og lar koke til den er ferdig, som nok er kortere enn det du tror den trenger. Vår hummer er et halvt kilo, da holder det med ti minutter.

For fire personer:

Finhakk løken og ha i en panne med smeltet smør. Stek til den er blank og ha i 6 cl tørr sherry. Kok inn til nesten ingenting er igjen. - Da får du bort alle tanninene og du sitter igjen med de gode aromaene, forklarer kokken. Tilsett 1 dl kalvekraft og kok inn til det halve. Hell på 3 dl fiskekraft. Ha deretter 30 gram smør og 30 gram mel i en kasserolle, sil over kraften, tilsett 1 dl fløte og kok i ti minutter. Ha en eggeplomme i en kopp med 1 dl fløte, visp sammen og ha i sausen. Fiskefileten skjærer du i fine serveringsstykker, og trekker i ca. 4 minutter.

Smaksløkene

Vi fant ikke ferske hvite asparges, så vi kjøpte et glass hermetiske asparges. - Men det er en ærlig sak, sier Dagfinn Iversen. Det er ikke alltid en får tak i det som står i oppskriftene og da må en finne erstatninger. Vi har i hvert fall en saus med noe ordentlig i bunn som gjør at smaksløkene hopper og danser. Legg merke til kalvekraften, poengterer han. Den er et godt, erkebergensk triks som runder fint av fiskesausen. Hummerhalen skjærer du i skiver og legger på fisken. Server med kokte poteter, som du på prinseverdig måte kan kalle pommes à la Anglaise. Verre er det ikke.