22.57. Operasjonssentralen: Du går inn en dør, opp fem etasjer og bort en gang. Der ligger rommet politiet anser som sitt aller helligste.

Det første du merker på operasjonssentralen, er hvor kjølig det er. Deretter hvor stille det er, til tross for at telefonene ringer hele tiden.

Selv kaller de sentralen for «sambandet». I rommet sitter fem personer med telefon og samband på øret.

Operasjonsleder Inger Myrtvedt setter frem frukt, grønnsaker og dip. Natten kan begynne.

23.12 . En av kveldens første husbråkmeldinger er kommet inn. På Laksevåg er det fest.

— Egentlig går grensen for festbråk klokken 23. Men det er litt tidlig å sende ut en patrulje, sier nestkommanderende Janne Steimler Sætre.

23.17. Laksevåg: «Tainted Love» gjaller mellom boligblokkene på festen politiet ikke rykker til. Alt tyder på at det er en bra fest, men minst én av naboene har fått nok.

Ennå er det tidlig kveld. For tidlig til at politiet prioriterer saken. I leiligheten tar en mann utkledd som julenisse noen dansesteg på vei mot kjøleskapet. Festdeltakerne får holde på uforstyrret litt til.

voldsnatt05.jpg
Eirik Brekke
23.28: Det er stille før stormen som vil komme på byen i løpet av de neste tre-fire timene hos operatørene Ole Ronny Olsen (fra v.), Terje Hilland, Knut Dahl-Michelsen og Janne Steimler Sætre (bak).

23.45. I Strandgaten er det fremdeles stille. Om noen timer vil et titall kvinner stå her for å selge kroppen sin. Det er sjelden politiet arresterer kundene.

— Det har vi ikke tid til. Vi må prioritere liv og helse. Vi skulle gjerne vært fire ganger så mange politi. Det er bare ønsketenkning, men da hadde vi vært så forebyggende som vi ønsker å være i bybildet, sier innsatsleder Atle Raa.

- Hva med knusing av flasker og urinering på offentlig plass?

— Vi tar det hvis vi har tid, men stort sett må vi se gjennom fingrene med det.

00.14. Operasjonssentralen: En fest i Ytre Markevei er nettopp avsluttet.

— Du hører med en gang om en fest er ute av kontroll, sier Janne Steimler Sætre.

Politijobben virket naturlig for henne. Familien er politifolk. En onkel er operasjonsleder. Så har du broren, en pensjonert far, en kusine, en fetter, og slik går dagene, og dagene er blitt til 16 år i politiet.

Hun går lite på byen. Det er fyll og spetakkel. Og så, sier Sætre, har hun politiblikket. Hun ser ting andre ikke legger merke til der ute på byen. Det er et metningspunkt.

Når utestedene stenger, blir menneskene hissige i lysløypen, bare noen hundre meter unna den kjølige, rolige operasjonssentralen

— Jeg... jeg foretrekker rolige og stille hjemmekvelder, sier Sætre.

00.20. - Politiets nødtelefon! (...) Har du en telefon jeg kan nå deg på? (...) Ligger du bak bilen nå? (...) Vingling i veien? (...) Såpass, ja, sier Knut Dahl-Michelsen.

Han kaller opp sambandet.

— Mike 20, hva er posisjonen din? Kan du kjøre mot Olsviktunnelen?

Mike 20 er en patrulje fra Sotra og Askøy. De skal spore opp en ustø Audi-fører.

ute_02.38.jpg
Eirik Brekke

00.40. Alle de fem operatørene er på telefonene samtidig.

— Kjør utrykning, Sierra 23, sier Sætre ut på sambandet.

Alpha 30 – en patruljebil fra Arna og Åsane - blir sendt til et «familieforhold», et penere ord på at mann banker dame.

Så roer det seg, like raskt som det ble travelt.

— Dette er rolig, sier Inger Myrtvedt.

Operasjonslederen sitter bakerst i lokalet og har oppsyn med de andre. Hun tar avgjørelser når det ikke er ledige mannskaper og noe må velges vekk.

— Du vet, vi trives best når det er litt travelt. Det kan være en væpnet aksjon på gang samtidig som fru Hansen på 85 ringer for første gang i sitt liv. Hun skal også få vår oppmerksomhet, sier Myrtvedt.

00.49. Utepatruljen: To jenter har sett en mann gå i bakken i Vaskerelvsmauet.

— Han skled på brostein og slo hodet. Det så alvorlig ut, forteller den ene. Den andre nikker.

Politibetjent Casper Kaland blir med dem rundt hjørnet og får øye på mannen.

— Hei, går det bra med deg? spør han.

Mannen nikker. Kameratene vil gå videre til utestedet Ricks. De sier det går bra med ham, for «han er en skikkelig tøffing».

Kaland vil derimot sende ham til legevakten. Raa er enig.

— Vi kan ikke ta noen sjanser. Går han hjem nå og legger seg, vet vi ikke om han våkner opp igjen. Helsepersonell bør se på ham, sier Raa.

01.06: I en enebolig er en fest i ferd med å komme ut av kontroll. Patruljen melder om over 100 mennesker i huset. Sammenkomsten blir raskt avsluttet. - Det er greie ungdommer, konkluderer patruljen før den avslutter oppdraget.

01.06: For femte gang denne kvelden får politiet melding om festbråk. I en enebolig har det strømmet til så mange ungdommer at beboerne er i ferd med å miste kontrollen. Men en slåsskamp på Vågsallmenningen noen minutter tidligere har bundet opp flere politipatruljer.

En av festdeltakerne meldte selv fra til 112. Han syntes det hadde gått for langt.

Da politiet kommer frem, går sammenkomsten raskt i oppløsning.

— Det er sikkert 100 mennesker her, melder patruljen på stedet.

Ungdommene går for å skaffe seg transport bort fra den døende festen. Drosjer og privatbiler snirkler seg inn og ut av det søvnige boligstrøket. Avviklingen går rolig for seg.

— Det er greie ungdommer, konkluderer patruljen og avslutter oppdraget.

02.05. En gutt tar seg til hodet utenfor utestedet Exodus i Rosenkrantzgaten. Rundt ham står en stor guttegjeng og roper.

— Dere er for sene. Dere skjønner ikke hva de gjør. De kommer her med stein. De slår med stein, roper en lyshåret ungdom mens han veiver fortvilet med hendene.

Guttene flokker seg rundt kameraten som blør fra hodet. Gjerningsmennene har løpt mot Fløibanen. Det er to patruljer på stedet. Sierra 07 beveger seg videre.

02.10 Utepatruljen: Like rundt hjørnet for Exodus står en ungdom og gjør jukkebevegelser og viser fingeren til en gutt på motsatt side av gaten. Han fryser til idet han ser politiet. Han får beskjed om å sette seg ned på en benk.

— Slik oppførsel er ikke ok. Nå hører du på meg. Jeg ber deg om å fortalte sentrum med det samme. Ok?

— Ja, ok. Sorry. Jeg er rolig.

— Nei, det var du ikke. Jeg så hvordan du oppførte deg.

— Jeg skal gå, sier gutten.

Han spaserer skamfull nedover mot fisketorget. En av kameratene legger hånden på Kalands skulder. Han nikker takk, før han løper etter resten av gjengen.

02.14: En bevisstløs mann får hjelp utenfor Telegrafen. Vitner forteller at han nettopp er slått ned, og at gjerningsmannen skal ha stukket fra stedet bare sekunder før de kom. Casper Kaland (t.h.) får hjelp av en annen patrulje på stedet. Gjennom natten leter flere patruljer etter gjerningsmannen, men uten hell.
02.10: Like rundt hjørnet for Exodus står en ungdom og gjør jukkebevegelser og viser fingeren til en gutt på motsatt side av gaten. Han fryser til idet han ser politiet. Han får beskjed om å sette seg ned på en benk.

02.14. Sirenene uler. Sierra 07 har fått melding om en bevisstløs mann utenfor Telegrafen i Olav Kyrres gate. Det er blod på bakken. To jenter har lagt gutten i stabilt sideleie og sitter over ham. En av dem lirker frem bankkortet hans fra våte bukselommer. Hun leser opp guttens personalia.

Politibetjent Kaland bøyer seg frem.

— Vi skal undersøke deg litt og se hvilke skader du har. Hvor har du vondt?

— Innerst inne, hvisker gutten.

— Det holder ikke det, skjønner du. Har du vondt i nakken din? Bare sett deg opp, så får vi deg over på en båre.

Gutten blir båret inn i ambulansen. Vitner forteller at han nettopp er slått ned. Gjerningsmannen skal ha halvlangt hår og oppkneppet skjorte. Han skal være en skikkelig rabagast, ifølge vitnene.

— Han glapp. Han var bare femti sekunder foran dere, sier ett av dem.

— Vi finner ham, sier Kaland.

Men poltiet finner ham ikke i løpet av natten.

02.15. Operasjonssentralen: Ved Brann stadion ringer forbipasserende om en container i lys lue.

— Vi kan ikke sende noen dit når det er slåssing i sentrum, sier operasjonsleder Myrtvedt.

Myrtvedt prioriterer ikke å lete etter brannstifteren. Brannen blir slukket av brannvesenet.

02.27. - Hunden har det bra nå i helgen. At politiet skal hente en hund du sier har det bra, det kommer ikke til å skje. Ikke gjør det. Sant? Nei. Ja. Så får du ha en god kveld.

Sætre legger på og sukker tungt.

To menn på Voss har en langvarig krangel gående. Hunden til den ene er øyensynlig blitt siste offer og er blitt tatt innendørs av den andre. Nå står hundeeieren på døren og vil ha dyret tilbake.

— Jeg går i kjelleren, roper operasjonsleder Inger Myrtvedt.

Hun skal kontrollere en av de innkomne byløvene som skal i fyllearresten. Alle som kommer inn, skal sjekkes av henne.

Få minutter senere kommer det to telefoner fra Voss samtidig.

— Politiet, svarer Steimler Sætre den ene.

Mannen klager over at hundeeieren holder på å bryte seg inn hos ham. Sætre kaller opp politiet på Voss.

— Politiet, svarer Terje Hilland den andre.

GZ2A4570x.jpg

Hundeeieren som holder på å bryte seg inn, ønsker også politiets nærvær.

— Nei, nei, nei. Du må gå hjem og legge deg. Klokken er ... Den hunden kan være der til i morgen. Vi blander ikke inn politiet på Voss nå. De er opptatt, sier Hilland.

— Terje, de er på vei dit nå, sier Sætre.

— Du må gå hjem og legge deg, gjentar Terje Hilland.

— Terje, de er på vei.

Hilland får det med seg.

— Ja, det er mulig at politiet kommer nå. God natt, sier han til hundeeieren og legger på.

Sætre og Hilland ser på hverandre.

02.33. En 22-åring blir brakt inn i politihusets kjeller. Han er mistenkt for å ha slått ned en jevnaldring på nattklubben Metro. Myrtvedt går ned for å sjekke tilstanden hans.

02.38. — Det er behov for bistand til Bocca på Øvre Bulls plass, sier Sætre til de andre operatørene.

En voldsepisode. Lima 30, en patrulje fra Bergen vest, har pågrepet en mistenkt på Øvre Ole Bulls plass.

Etter noen få minutter er fem patruljer på plass ved Bocca. Den overveldende politistyrken får raskt kontroll på situasjonen.

02.53. En innringer er bekymret for en beruset mann som ligger strak ut i Strandgaten. En patrulje kjører gjennom gaten flere ganger, men mannen er ikke å se. Uten resultat, skriver operasjonsleder i loggen.

03.11: En ung mann ligger på bakken ved Rundetårnet på Torget. Han blør kraftig fra pannen, men verken han eller vennene kan forklare hva som har skjedd. Patruljen kommer ikke til bunns i saken. Mannen blir hentet av ambulanse.

03.11. Utepatruljen: — Hva kan jeg gjøre for deg?

En ung jente griper tak i politiet ved Den blå steinen. Hun mener hun trenger akutt hjelp.

— Få vekk stingen min, sier hun desperat.

— Jeg lærte som liten at det hjalp å holde på en stein, sier politibetjent Kaland.

— Kan du finne en stein til meg? Brostein? spør jenten.

— Nei, den blir nok litt for stor. God tur hjem, sier Kaland og rister på hodet.

03.30: Operasjonsleder Inger Myrtvedt og skiftet har fortsatt halvannen time igjen før avløsning. Halv fire er den verste tiden. Byen tømmes. Folk er kranglevorne. Noen havner i fyllearresten. Myrtvedt skal sjekke at de er i stand til å være i arresten.

03.41. Kaland og en kollega står i Torggaten og observerer. En ung gutt griper tak i dem og ber dem følge etter bort til restauranten TGI Fridays i Olav Kyrres gate.— Tre polakker ga oss et par klesser fordi de spurte om de kunne få røyk av oss. Det kan de bare glemme, sier han.

Rundt hjørnet er det oppbruddsstemning. Flere av personene må avgi forklaring.

— Du er mistenkt for å ha brukt kneet ditt mot en annen person, forklarer Kaland til en polsk, middelaldrende mann.

— Jeg sto bare her og ventet på bussen. De sa «you are shit». Da sa jeg «no, you are shit». Jeg holdt dem bare fast, for å stoppe dem, forteller han.

Mannen blir anmeldt.

03.42. Operasjonssentralen: De fem operatørenes stemmer går i ett. 112-innringerne må vente lenge. En mann ringer og sier han er blitt frastjålet 4000 kroner av to kvinner.

Siden midnatt har de logget 76 hendelser i politiets operasjonslogg.

— Det er færre enn vanlig, sier Sætre.

For tre timer siden laget hun noen knekkebrød med avokado og pepper. Ett av dem er halvspist.

04.03: Ole Ronny Olsen får telefon fra en mann som vil hoppe fra en bro. Mannen legger på før han sier hvilken bro det er snakk om. I løpet av kvelden ringer en lang rekke personer inn om deres personlige problemer.

04.13. En mann har ringt inn og sagt at han vil «hoppe fra broen». Så la han på.

— Det var det eneste han sa, sier Ole Ronny Olsen.

Er det Askøybrua? Sotrabrua? Puddefjorden? Olsen sender Mike 30 over Askøybrua. Noe må han gjøre.

04.16. På kiosken Deli de Luca i Vestre Torggate har flere menn barket sammen mellom varehyllene.

Flere telefoner ringer samtidig på operasjonssentralen. Ryktene går om at det er de samme tre polakkene som var innblandet i Olav Kyrres gate for en god halvtime siden.

Utepatruljen: I kiosken ligger sjokolade, chipsposer og kaffebegre strødd utover gulvet.

— Det ble slåsskamp mellom noen nordmenn og noen polakker. Jeg aner ikke hva det handlet om. Det eneste jeg vet, er at det er vi som må rydde opp etter dem, sier mannen bak disken.

04.20. Mannen som mente seg frastjålet 4000 kroner, ringer 112 én gang til. Han er ved Grieghallen og mener at han har sett en av tyvene.

Han blir bedt om å anmelde tyveriet mandag.

— Jeg må bare beklage. Vi har ikke patrulje ledig, sier Sætre.

TELEFONSTORM: Telefonene strømmer inn til politiets operasjonssentral gjennom hele natten. Operatørenes oppgave er å skille det uviktige fra det som haster.
Elias Dahlen
02.14: En bevisstløs mann får hjelp utenfor Telegrafen. Vitner forteller at han nettopp er slått ned, og at gjerningsmannen skal ha stukket fra stedet bare sekunder før de kom.
HEKTISK: Folk ringer til politiet om alt mellom himmel og jord, og operatør Knut Dahl Mikkelsen er én av dem som svarer. Natt til søndag er den mest hektiske tiden.