Denne uken vrimler feststemte studenter i bybildet. Vi var med da ferske jusstudenter ved Universitetet i Bergen skulle innvie sin første uke som studenter i byen.

– Det viktigste er ikke hvor full man blir, men at man har det gøy og koser seg. For de nye studentene er det viktig at de har en gjeng de kan komme til, stille spørsmål om hvordan det nye livet deres blir, sier Mads Riebe, fadder ved juridisk fakultet.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at en gjennomsnittlig norsk student drikker omtrent seks liter ren alkohol i løpet av ett år.

– Det å drikke intenst den ene uken... jeg synes det er bra og kanskje nødvendig! For neste mandag begynner alvoret, sier student Beathe Halvorsen.

Se mer fra festen i videoen:

På Bunnpris & Gourmet i Nygårdsgaten står flere paller med øl klar til å fylles opp i butikken. Den oppgaven står salgskonsulent Svein Kåre Takle i Ringnes for. Bare her skal han fylle på over ett tonn med øl.

– Dette er klart den travleste uken i året, forteller Takle.

I dag fikk butikken inn ny bestilling av drikkevarer for 150.000 kroner, og det ventes ny levering i morgen.

– Vi har kjøpt inn drikkevarer for 300.000 kroner så langt denne uken, og det er jo bare tirsdag, sier daglig leder i butikken, Jonny Nilssen.

Han regner med å selge fire ganger mer øl denne uken enn vanlig.

– En million

Alle dagligvarebutikkene nær Nygårdshøyden kan fortelle bt.no at salget på øl dobles under fadderuken.

På Rimi i Håkonsgaten ble det solgt øl for en million kroner de fire første ukene etter studiestart i fjor.

– Denne uken solgte vi øl for 320.000 kroner, melder daglig leder Christer Pedersen.

(Saken fortsetter under videoen)

Også daglig leder Morten Marøy på Coop Mega i Strømgaten kan melde om samme kurve i regnskapet sitt.

– I forrige uke på samme tid i fjor solgte vi øl for 63.000 kroner, og denne uken kommer vi til å selge for 150.000 kroner.

– Drikker seg dritings

Utenfor Studentsenteret står en gjeng med ferske studenter og venter på at fadderne skal geleide dem videre til neste aktivitet.

– Vi skal blant annet ha «kulturrunde» hvor vi går fra pub til pub, forteller Keren Martinsen. Hun er fadder for en gjeng med ferske studenter ved det historiske fakultet.

– Det er jo klart at fadderuken innebærer en del alkohol. Det blir fort sånn når man skal bli kjent med hverandre. Da drikker man litt hver dag, sier hun før faddergruppen går videre til neste post.

– Folk drikker seg dritings. Hvis ikke, tør de ikke snakke med hverandre. Det er litt synd, men sånn er det, sier student Gisle André Ulvøy.

– Jeg regner med å bruke noen tusen kroner på alkohol, men vil bruke minst mulig siden det er litt trangt med økonomien akkurat nå, sier fadder Andreas Myrseth.

Unner du studentene noen øl? Si din mening!

Sonja Ystaas
Sonja Ystaas
Sonja Ystaas