• Nam, nam. Det er faktisk godt. Det smaker litt søtt liksom. Kanskje som potetkake, forklarer Sunniva Palmork (7).

I september skrev BT om gjengen i skolefritidsordningen (SFO) «Fritsen» på Haukeland skole som dyrket sine egne gresskar i Fløen. Nå er gresskarene høstet, og i går skulle noen av de alt åtte digre gresskarbeistene fortæres på «Fritsen» sin egen «pumpkinfest».

Egen gresskarsang

119 spente barn rundt fem langbord. Endelig var dagen kommet. Festen begynte med egenprodusert sang. Seks jenter er forsangere. Resten har fått utdelt ark for å synge med. SFO-leder Karin Turøy Rosvold klunker til på gitaren.

Fritsen har en gresskareng,

ned i Fløens blomstereng.

Mange gresskar har vi fått,

dette skal bli superflott.

Noen gode retter skal det bli av det.

Oh yeah!

Når frosten kommer blir det fest.

Gresskarpai – hvem kan danse best.

Vi skal spise masse is.

Gresskarhoder lager vi,

høsten den kan være fin og fargerik

Oh yeah!

Sangen har fem vers, men konsentrasjonen er ikke helt på topp. Etter bare to vers begynner det å krible. Det er vanskelig å sitte i ro. Pai og vaniljeis venter. Og mugger med rød saft.

Skumle lysende øyne

— Vi har laget «pumpkinpie» av innmaten på fire av gresskarene, forteller Martin Fürst, en av kokkene ved Lyststedet Bellevue. Det er de som står bak de hjemmelagde paiene. Hodene uten innmat er blitt Halloween-hoder som står med skumle, lysende øyne og ser på deg. Takket være gartneren på Bellevue, Dennis Thaddeus. - Vi må huske å takke Dennis for at vi har fått lov til å låne parsellhagen hans i Fløen. Han har vært kjempesnill med oss og det er en ære å gi han disse blomstene, avbryter SFO-lederen.

Lettere kaos rundt bordene. Ivrige unger snakker i ett.

— Se de lysende, store gresskarene der bak.

— Hysj, du må være stille.

— De er ikke skumle hvis du tror det.

— Jeg vet at de ikke er skumle, din tulling.

ENDELIG blir maten servert.

Pepperkake eller gul krem?

— Dette har jeg ikke spist før, men jeg skal prøve å smake. I hvert fall en liten bit, forklarer Lise Mjelde (8) ivrig.

— Hmmm, jeg vet ikke helt jeg. Jeg tror ikke jeg tør å smake, sier Malin Dyngeland (7), usikkert.

— Nam, nam, sier en strålende fornøyd Sunniva Palmork (7). Hun er en av få som har spist «pumpkinpie» før og synes at denne er litt søt, kanskje den minner om potetkake?

— Jeg foretrekker bare isen, jeg, sier Niklas Søpstad (6).

— Denne paien smaker som gul krem, sier en annen.

— Vi har laget gresskarpai hjemme en gang. Den smakte pepperkake, forteller en liten gutt.

— Hjemme har vi laget suppe av gresskar en gang.

— Jeg spiste sånn paigreier i går og, jeg.

— Vi har gresskar hjemme i hagen.

— Ha, vi skal ha Halloween-fest.

— Gresskarene var små potter med planter før det ble gresskar, forteller Asgeir Lehmann (8).

Han skal på Halloween-fest i kveld hos en kamerat som har bursdag.

— Ja, for du vet at det er Halloween torsdag, sier han.

— Klart jeg vet.

Og i morgen kveld skal jeg bevise det ...

Slik lager du gresskarpai

1 pk butterdeig

600 g gresskarkjøtt

85 g melis

1/2 ts allehånde

1 ts ingefær

3 egg

1,5 dl kaffefløte

1/2 ts muskatnøtt

Kjevle ut noen plater av butterdeigen slik at den dekker en 20 cm form. Hell i noen erter og stek bunnen i ti minutter ved 190 grader. Ta den ut og kast ertene.

Så lager du gresskarpuré: Skjær kjøttet i terninger. Ha litt vann i bunnen av en kjele og hell gresskarkjøttet over. Kok opp og la småkoke til det er mørt, det tar minst 30 minutter. Hell massen i et dørslag og la det dryppe godt av den.

Kjør deretter i food processor. Tilsett deretter de øvrige ingrediensene og rør godt til du har en kremaktig konsistens.

Hell massen i formen og dryss muskatnøtt over. Stek ved 190 grader i ca en time. Pass på at toppen ikke blir for brun. Dekk eventuelt til med folie.

(Ikke Bellevue sin oppskrift)

SKUMLE ELLER? Tomme gresskarhoder med skumle lysende øyne. Eller var de ikke skumle likevel?
FOTO: GIDSKE STARK