— Er teateret begynt ennå? spør en liten jente, festpyntet i hvit sommerkjole.

Det var nemlig ikke helt greit å vite hvor teateret startet og virkeligheten vek tilbake i Gartnergaten i går. To og en halv meter høye svensker i sterke farger ønsket barn og voksne velkommen til gatetunet like bak Barnas Hus, der langbord og vaffellukt inviterte til fest.

— Se mormor! Det er jordbærplanter som går! Tror du de skal spise jordbær? roper Victoria B. Valner (6) begeistret. Straks etter danser de fire jordbærpikene Eira, Ida, Saray og Sunniva rundt og byr festpublikummet på bær med melis på.

— Vi sprer sommerglede, forteller de og stråler om kapp med kostymene sine.

— Mmmm! smiler Victoria til takk med melisjordbær i hele munnen.

Baron fra himmelen

— Så kjekt at det skjer noe i gaten! kommenterer en nabo til en annen, men blir avbrutt av voldsom motorharking.

En merksnodig sykkelflygemaskin fyker rykende inn på gatetunet.

  • Guten Tag! Er det en brannmann her? spør pilot Baron von Himmelplogen heseblesende. Ikke rart han er litt oppkavet. Først svikter motoren, så fallskjermen, og så havner han midt i en gatefest.

— Heldigvis styrtet jeg akkurat der jeg hadde tenkt meg: I Harperanda i Sverige, utbryter Baronen på ekte norsktysk.

— Du e' i Norge, tulling, i Bergen, retter flere blant de yngste tilskuerne og følger baronens besynderlige påfunn med store øyne. Ikke bare har han tenkt å overrekke kameraten Kaptein Vasstrukken en lang og rosa undik, han har også med seg verdens eneste flygende pingvin, Grev Sydensvansen, som kartleser. For ikke å snakke om den fantastiske flygemaskinen hans, med både hjul, vinger, en værhøne som legger egg med stekt kylling i, vannkran og et eksosrør som doblet som ropert.

Sommerfest med stil

I går var siste lørdag Barnas Hus holdt åpent før sommerferien.

— Og da er det alltid hyggelig med en fest, sier Turid Fadnes, leder for Barnas Hus.

For første gang har teatergruppene Dukkenikkerne, Krabatene og Teater på fjellet gått sammen om å lage fest med Barnas Hus og Gartnergaten Vel. Dagen ble feiret med gateteater av flere slag, sirkusorkester, sirkusforestilling, fortellerstund og barneverksted i kjelleren til Barnas Hus. Tusenvis av såpebobler skapte en nesten magisk stemning mot slutten av festen.

— Helt fantastisk å få en sånn kjempegave. Og så er det kjekt å kunne glede andre folk som går forbi, smiler Turid, strålende fornøyd med både sommertemperatur og gatefest.

BARON PÅ VILLE VEIER: Baron von Himmelplogen (Jan Holden fra Dukkenikkerne) måtte ta frem det store verdenskartteppet da han oppdaget at han ikke hadde nødlandet i Sverige som planlagt, men på gatefest med Barnas Hus i Bergen.
Knut Egil Wang