Utenfor den store, ærverdige sveitservillaen i Villavei 1 står en hest og tygger høy denne solfylte lørdag ettermiddagen i november. Den norsk-svenske foreningen i Bergen har invitert til festivitas for å feire Astrid Lindgren. Den 14. november er det 95 år siden hun ble født, barnas egen forfatter som skrev mer enn hundre bøker.

Og inne i en av stuene står jammen selveste Pippi Langstrømpe. Med oransje hår og flettene pekende rett ut.

— Det er mamma som har gjort det. Hun har tatt en kleshenger og bøyd den ut i flettene. Så har jeg tatt fargespray på, forklarer Pippi alias Ina Hoff (13). Kusinen Anniken Hoff (11) er Ronja Røverdatter.

— Jeg har lest Emil, Pippi, Ronja Røverdatter og de andre bøkene. De er gøy. Du får litt stemning når du leser dem, og så er de morsomme, sier Anniken Hoff.

Fru Zettergren, som i Pippis verden er moren til Anniken og Tommy, er også på fest. I et meget tidsriktig kostyme fra Fretex.

— Min mann har sminket meg, han er flink til å male, sier fruen begeistret. Som også røper at hun er farmasøyt i Sverige og da benytter navnet Margareta Marcusson.

Høyt oppe på det mørke loftet ligger Pippi og sover i sengen. Før hun spretter opp og tar en trall. Og i kjelleren sitter Emil. Han har som vanlig gjort hyss og spikker trefigurer.

Vesle Ida, som egentlig heter Malin Sveen Alfheim, hjelper til med å file på tregubbene. Jentungen er seks og et halvt år og stiller tilsynelatende opp på et intervju med avisen.

— Er du rampete slik som Emil?

— Nei, svarer Malin.

— Du ser nå pittelitt rampete ut?

— Nei.

— Hva liker du aller best med Emil?

— Eg kjenner ikkje deg, konstaterer Malin. Og vender igjen oppmerksomheten mot tregubben.

RONJA OG PIPPI: Kusinene Anniken Hoff (til venstre) og Ina Hoff liker godt bøkene til Astrid Lindgren. FOTO: GIDSKE STARK