Over hundre mennesker var samlet på Bergen katedralskole lørdag kveld. Småbordene var pyntet med hvit duk, og både norske og somaliske flagg preget lokalet.

– Vi vil vise støtte til den nye regjeringen, samt vise vår takknemlighet overfor Norge som bidrar til fred ved å sette inn militære ressurser i kampen mot pirater ved den somaliske kysten. Det er vi stolte over, sier initiativtaker Handi Haji.

**Les også:

Reiser på pirattokt**

Festen ble innledet med den somaliske nasjonalsangen. Alle reiste seg, og flere kvinner lot seg rive med i dansen.

Ny president

Haji innledet med en tale, hvor han sendte støtte til Somalias nye president, Sharif Ahmed, som kom til makten i slutten av januar.

– Vi støtter presidentens budskap om fred og forsoning. Dialog er fremgangsmåten for å løse konflikten i Somalia, sa Haji fra podiet.

Mange er skeptiske til Somalias fremtid, etter årevis med krig og uro. De som var samlet i kveld, håper likevel at den nye regjeringen kan bidra til en lysere fremtid for Somalia.

– Man må aldri gi opp håpet om fred. Det umulige er blitt oppnådd mange steder, sa Haji.

Sang, mat og dans

Fylkesvaraordfører Tom-Christer Nilsen (H) talte på vegne av Hordaland fylkeskommune.

– Vi håper dette er overgangen til en periode med mindre uro. Vi deler håper om et nytt samarbeidsklima mellom gruppene, sa Nilsen.

Mens talerne kom og gikk fra podiet, ble tradisjonell somalisk mat satt frem ved et langbord. Utover kvelden står sang og dans på programmet.

– Vi skal synge sanger som gir håp, forteller Abduhll Yusuf, en av gjestene.

Han har bodd i Norge siden 1988, men har vært tilbake i Somalia i en femårsperiode for å arbeide frivillig. Det ønsker han å gjøre igjen.

– Borte bra, men hjemme best, kommenterer han.

Håp om fred

Samba Njie fra Felles Innvandrerråd la vekt på at den enkeltes engasjement er av stor betydning på veien mot fred i hjemlandet.

– Det blir en tøff og kronglete veit mot stabilitet, hvor det er opp til den enkelte å tenke hva man kan gjøre for Somalia. Hvert bidrag er viktig slik situasjonen er nå, sa Njie.

Hlam Ahmed var i matkomitéen for kveldens festligheter. Hun er glad for at det kommer friske ideér inn i regjeringskorridorene.

— Jeg håper på fred, sier hun.

Paul S. Amundsen
Paul S. Amundsen
Paul S. Amundsen
Paul S. Amundsen