— Dette har virkelig gitt mersmak, sier Ole Mikal Olsen, undervisningsleder ved Hordamuseet.

Ølbrygging er en viktig del av vestnorsk matkultur, og derfor bestemte Olsen seg for å lære mer om den gamle tradisjonen. Sammen med museumskollega Anne Marie Tverberg gikk Olsen på ølbryggekurs hos Olav Håvik ved Vestnorsk Kulturakademi på Voss i oktober.

I november satte de nyutdannete bryggerne i gang produksjon av sitt eget øl, som fikk navnet "Hordabrygg". For moro skyld sendte de inn sitt bidrag til årets "VM i jolaøl" på Voss. I hard konkurranse med 20 andre, gikk Hordabrygget helt til finalen, og endte til slutt på annenplass.

Førsteplassen gikk til Inge Hjelle (21), Daniel Jordal Andersen (20) og Ivar Magne Haugo (21) fra Voss, mens vossingen Arild Jordalen (30) vant tredjeplassen.

— Vi hadde jo aldri trodd at det skulle gå så bra. Det var spesielt morsomt å konkurrere mot vossinger og hardinger, som har så lange tradisjoner på dette området, legger han til, ikke så rent lite stolt.

Imponert

Olav Håvik var sjefsdommer ved årets juleølkonkurranse, og han berømmer innsatsen til alle deltakerne.

— Det var jo artig at de unge slo gamlekarene sønder og sammen. Når det gjelder juleølet fra Hordamuseet, var det veldig bra. Det var klart og hadde fin farge, var fyldig på smak, med littegranne kullsyre, skryter øleksperten.

I juryen fikk han hjelp av flere, deriblant lensmannen i Vaksdal, Kjell Ove Baartvedt.

— I motsetning til vin, kan man ikke spytte ut når man prøvesmaker øl. For å kjenne bitterheten, må man svelge helt, for smaksløkene sitter jo langt bak i ganen, påpeker Håvik.

— Ble dere fulle, etter alle de smaksprøvene?

— Nei, ikke under selve bedømmingen, men senere på kvelden ble vi jo det, humrer juryformannen.

Han legger til at det er valgfritt om "VM i jolaøl" står for verdensmesterskap, vestlandsmesterskap eller vossamesterskap...

Slow food

Det er en omstendelig prosess som ligger bak et ferdig hjemmebrygg. Ole Mikal Olsen anslår at det har tatt tre-fire uker før ølet er ferdig og drikkbart.

— Dette er skikkelig "slow food", forklarer Olsen, og peker på at ølbrygging er en svært gammel tradisjon i Norge.

— I gamle dager ble det jo brygget øl på alle gårder. Vi har riktignok brukt en del moderne teknikker. I gamle dager brygget man ølet i trekar, men det er vanskelig å holde rent, og da kan ølet fort bli surt. Så vi har brygge i et rustfritt kar, forklarer han.

I nest siste del av prosessen blir væsken redusert i en stor kobberkjele over åpen ild. I denne delen fjernes også eggehvitestoffer, og humle blir tilsatt den såkalte mesken.

Deretter går væsken, som på dette stadiet er blitt vørter, tilbake i det rustfrie karet, og koker videre.

— Vi har fulgt prinsippene i den tyske renhetsloven, påpeker Olsen.

Svært populært brygg

Tverberg og Olsen lagde til sammen 80-90 liter øl, og det meste er forsvunnet allerede. Store deler gikk med under årets julefest på Hordamuseet, der ansatte og andre inviterte fikk smake på det gode brygget. Resten blir gitt vekk som julegaver.

— Vi trodde faktisk ikke at det skulle bli så godt. Det er virkelig en stor kontrast til det man kjøper på flaske, sier han.

Sterkere er det også. Han anslår at det hjemmelagde "Hordabrygget" holder en alkoholprosent på 7,5 til 8 prosent, og det er sterkere enn hva som er lovlig å selge over disk i vanlige butikker.

— Våre ansatte har virkelig fått smaken på dette, så vi har bestemt oss for å lage nytt brygg i januar. Men nå føler jeg virkelig at vi har fått et visst forventningspress, sier Olsen.

— Hva med de besøkende på museet? Kan de regne med å få seg en smak?

— Nei, du, det vet jeg sannelig ikke om vi har lov til. Da måtte jeg vel ha ringt lensmannen først, humrer Olsen.

<b>SLOW FOOD:</b> Det tar minst tre uker før hjemmebrygget er drikkbart.
HORDAMUSEET
<b>GA MERSMAK</b>... og i januar skal de nyfrelste ølbryggerne gå i gang igjen.
HORDAMUSEET
<b>HORDABRYGG:</b> Ole Mikal Olsen forteller at det er første gang de brygger sitt eget juleøl!
HORDAMUSEET
<b>GODT HJEMMEBRYGG:</b> Anne Marie Tverberg og Ole Mikal Olsen ved Hordamuseet tok andreplassen under årets "VM i jolaøl" på Voss i helgen.
HORDAMUSEET