• Jeg fikk armene mine rundt ham, da skjønte han alvoret, sier Gynther Bøge.

Litt før klokken tolv lørdag skulle Gynther Bøge bort til bilen sin som stod parkert på Klosteret i Bergen sentrum. Han skulle bare kjapt av gårde og hente noen.

— Da jeg kommer bort til bilen ser jeg at det sitter noen inne i førersetet. Jeg måtte se en gang til, for å forsikre meg om at det var min bil, sier Bøge.

Han blir litt forfjamset, men det går fort over.

Ba om å få slippe fri

— Jeg åpnet bildøren og dro personen ut. Det ble et lite basketak da han kom ut. Han prøvde å stikke av, men da tok jeg armene mine rundt ham og gjorde så han ikke fikk puste så godt. Da skjønte han alvoret, sier Bøge.

Først ønsket biltyven at han skulle få slippe fri, fordi han ikke hadde fått tatt med seg noe fra bilen. Men det gikk ikke Bøge med på.

Mens den tidligere dørvakten tviholdt på biltyven, ringte forbipasserende til politiet. Etter en liten stund ga Bøge beskjed til biltyven om at han måtte legge seg ned på bakken.

— Jeg sa han bare måtte ligge stille og det gjorde han, sier Bøge. Han har tidligere jobbet som dørvakt.

Har stoppet tyver før

— Jeg har jobbet mange år i utelivsbransjen og har erfaring med sånne luringer. En gang tidligere stoppet jeg en som ville stjele et maleri og en telefonautomat. Han la jeg i bakken og satte håndjern på. De fikk jeg låne av en vekter som tilfeldigvis var i nærheten. Men han karen den gang var litt sprekere enn han jeg tok i dag, sier Bøge. Også da holdt på tyven frem til politiet kom.

Bøge er han nå lærer ved Sotra videregående skole. I tillegg hjelper han til ved Spisekroken og Klosteret, som konen driver. Selskapslokalet Klosteret hadde i dag tre konfirmasjonsselskaper. Det yret av bunadskledte og familier på trilletur i gaten.

— Mange må nok ha sett biltyven komme seg inn i bilen. Han hadde noen nøkler han brukte, sier Bøge.

Politiet tok med seg mannen og satte han i varetekt.

— Det er en mann i 40-årene. Han er en kjenning av politiet, sier operasjonsleder Ole Geir Magnussen i Hordaland politidistrikt.

- Fare for å bli skadet

- Tyven brøt seg inn i feil bil i dag?

— Det sa politiet også. Feil bil og feil mann, sier Bøge og humrer.

Han ler litt av det som skjedde, men er glad det ikke var andre som møtte på tyven.

— Hadde det vært noen av våre ansatte, ville jeg ikke anbefalt dem å gjøre som jeg gjorde. Man skal jo egentlig ikke holde igjen tyver, sier Bøge.

Magnussen sier politiet i utgangspunktet fraråder personer å gjøre som Bøge.

— Det er en vurdering den enkelte må gjøre i hvert enkelt tilfelle. Men vanligivs anbefaler vi at man ikke skal gjøre det, fordi det kan være fare for å bli skadet. Eget liv og helse er viktigst, sier Magnussen.

Gynter Bøge er ikke skremt over det som skjedde.

— Det gikk jo fint. Og ingenting ble stjålet.