Lengre sesong, og fortsatt milde vintrer, skaper grobunn for å teste om de mer sydlandske fruktene kan bli en del av fruktproduksjonen også her i landet. Trær for prøvedyrking plantes ut i Hardanger til våren, melder forskning.no.

Træreene skal plantes hos Bioforsk Vest Ullensvang, og hos utvalgte fruktdyrkere i Hardanger, opplyser Bioforsk på sin internettside.

— Vi ønsker å teste ut flere titalls sorter i håp om at noen av dem skal trives under våre klimatiske forhold, sier forsker Mekjell Meland ved Bioforsk Vest Ullensvang til forskningssenterets side.

— Felles for alle sortene er at de modnes tidlig, det vil si samtidig som plommene fra midten av august til midten av september, fortsetter han.

Bioforsk mener det ikke er umulig at varmekjære steinfrukter dyrket i Hardanger på sikt kan konkurrere med importert frukt på det lokale markedet.

Aprikosen kommer fra Kina og er en av de eldste fruktene vi kjenner til, ifølge frukt.no.

Fersken tilhører samme plantefamilie som aprikos, plommer og mandler, mens Nektarin er en nær slektning av fersken - men nektarinen har glatt skall.

Les mer på bioforsk.no

Plukka plommer i Hardanger er laget av Reidar Brendeland i Vestlandsfanden. Den er kanskje like godt kjent fra 3 Busserulls.

APRIKOS: Om noen år kommer kanskje også denne frukten fra Hardanger.