Til nå har politiet bare kjent til ett tilfelle der barn ble utsatt for den typiske fremgangsmåten til Lommemannen i Bergen. En gutt ble i oktober 1999 kontaktet i Natlandsveien av en mann som ba om hjelp til å finne nøkler i lommen sin.

Den lange rekken av andre overgrep i bergensområdet dreier seg for en stor del om saker der gjerningsmannen har bedt barna om hjelp til å skifte en bandasje på låret. Fremgangsmåten var årsaken til at overgriperen som opererte i Bergen på 80— og 90-tallet fikk tilnavnet Bandasjemannen.

Kjente detaljer

De siste dagene har politiet fått vite om overgrep eller forsøk på overgrep som styrker deres teori om at samme mann skjuler seg bak tilnavnene Lommemannen og Bandasjemannen.

  • En gutt ble kontaktet av en mann i Bispengsgaten da han var på vei hjem til Kalfaret. Mannen ba om hjelp til å lete etter nøkler i lommen. Dette skjedde trolig i 1998.
  • En gutt ble kontaktet ved Natland studentby sommeren 1999. Også her ba gjerningsmannen om hjelp til å lete etter nøkler.
  • Dette styrker vår teori. Et viktig poeng for oss er at detaljene i det som skjedde var kjent den gang, og bekreftes i ettertid av folk som fikk høre om det. Det er ikke noe de har kommet på etter å ha lest om Lommemannen i mediene, sier etterforskningsleder Håvard Aksnes.

Ny bandasjesak i Oslo

Mens det i Bergen har vært flere saker der gjerningsmannen ber om hjelp til å skifte bandasje, har politiet bare kjent til ett tilfelle av dette i Oslo. Men i forrige uke dukket det opp en slik sak frahovedstaden. Episoden skal ha funnet sted en gang på midten av 90-tallet. Dermed kan politiet med relativt stor grad av sikkerhet slå fast at både Bandasjemannen og Lommemannen var aktive både i Bergen og Oslo på 90-tallet-

— Dette gjør oss enda mer sikre på koblingen vi har gjort mellom de to. Men vi må ta et ørlite forbehold siden vi ikke har DNA fra noen av sakene i Bergen, sier Aksnes.

Tipsene som er kommet de siste ukene, har ikke ført etterforskerne noe nærmere en konkret person. At overgrepene ligger så langt tilbake i tid, gjør etterforskningen tyngre for politiet.

— Det er for eksempel vanskelig for de fornærmede å sted- og tidfeste det som skjedde. Enkelte har ikke festet seg særlig ved det som skjedde før de leser om tilsvarende saker i mediene nå, sier Aksnes.

Vil ta med vitner til åsteder

Dette er en av grunnene til at Lommemann-etterforskerne oppretter et eget team i Bergen.

— Da vil vi kunne avhøre folk ansikt til ansikt i stedet for på telefonen. Hvis det er nødvendig, vil vi også kunne ta med oss vitner ut for å kikke på åsteder og se om vi kommer nærmere detaljene på den måten, sier Aksnes.

Teamet i Bergen vil også jobbe med å finne frem til gamle saker i området rundt byen.

— Vi vet ut fra gamle avisartikler at det finnes saker der vi ikke har fått snakket med de fornærmede. Det vil alltid finnes saker som vi ikke har kjennskap til. Derfor håper vi at folk tar kontakt, sier Aksnes.

Hvordan skal politiet få tatt Lommemannen? Diskuter saken i feltet under!

HER SLO HAN TIL: Politiet mener det var Lommemannen som i 1998 og 1999 ba tre unge gutter om hjelp til å finne nøkler i lommen sin, henholdsvis i Natlandsveien (dette bildet), Bispengsgaten (under) og ved Natland studentby (nederste bilde).
Høvik, Tor
Høvik, Tor