Å kalle henne jenten med det store hjertet ville være en klisje. Likevel er det fristende. For det er ikke hvem som helst som ville gjort det bergensjenten Tine Haukås-Eide Andreassen har gjort.

24-åringen dro første gang til Brasil for halvannet år siden — på ferie. Ferien endte med at hun har «forlotte Bergen for bestandig». Snart, i hvert fall. Nå har Tine kjøpt egen farm utenfor São Paulo, i byen Taubaté-Barreiro. Her skal hun starte et fritidssenter for barn. Tre og et halvt mål med drømmer, forventninger og hjerterom.

— Jeg gleder meg sinnssykt til å få til prosjektet, stråler Tine og viser bilder.

Skolegang! Basta!

Sist vi traff henne, jobbet hun gratis på barnehjemmet AbraC utenfor São Paulo. Ønsket var å åpne et eget sted der hun kunne hjelpe andre. Nå er drømmen blitt virkelighet.

— Det er helt fantastisk. Gården ligger et par timers kjøring fra barnehjemmet, så barna kan komme på besøk i helger og ferier, sier Tine. Det er mange familier i nærheten av gården som også trenger hjelp, så det blir nok å henge fingrene i.

Prosjektet skal rette seg mot barn fra 0 til 12 år. De som går på skole vil kunne være der før og etter skoletid. Slik kan barna følges opp, pluss at foreldrene får anledning til å komme seg i jobb.

— Jeg kommer til å forlange at barna som er gamle nok, skal gå på skolen. Det er obligatorisk og gratis skole i Brasil, men mange av barna må jobbe i stedet for å tjene penger til familien.

Målet er at barna får en utdannelse og klarer seg selv. Motivere til skolegang. Tilby givende aktiviteter. Gi positive impulser, la barn med spesielle talenter og egenskaper utfolde seg.

— Etter hvert har jeg lyst å holde kurs for de voksne også. Danne sosiale arbeidsgrupper, for eksempel.

Har invitert Friele

Foreløpig kan Tine bare være i Brasil et halvt år om gangen på grunn av visumregler. For to uker siden kom hun tilbake til Bergen for å tjene penger. Mandag begynner hun på sikkerhetskurs, og har hun flaks, får hun jobb i Nordsjøen.

— Jeg skal jobbe i sommer og drar tilbake til høsten. Må få meg en jobb fortest mulig, så jeg kan tjene penger både til meg selv og prosjektet. Grunnfagseksamen i psykologi tar hun også. Tidligere har hun studert økonomi.

Etter sommeren blir det basar.

— Jeg har med meg mange håndlagde ting fra Brasil som jeg skal selge. Håper å få inn masse penger til prosjektet, smiler Tine. Så skal hun besøke bedrifter og høre om de kan bidra med noe.

— Foreløpig har jeg bare vært hos Friele, og dem fikk jeg fem tusen kroner av, sier Tine takknemlig. I samme slengen inviterte hun Herman Friele himself til å komme på besøk.

— Hva svarte han?

— Jeg sendte bare invitasjonen via selskapet, men han er velkommen når som helst.

Beina på jorden

I tillegg til å jobbe vil hun bruke tiden i Bergen på å fortelle om sine erfaringer. Reise rundt på skoler, for eksempel, vise film og bilder.

— Det er kjekt å vise hva som går an å gjøre, ikke bare all elendigheten. Det er så mange muligheter, smiler Tine.

Hun bobler over av drømmer og planer. Likevel har Tine beina plantet behagelig på jorden.

— Jeg må gjøre det jeg vet jeg får til i første omgang. Har lyst til å hjelpe mange, men må ikke ta meg vann over hodet.

Skulle noen ønske å bidra til prosjektet, er kontonummeret 5219.68.33498.

«Det ordner seg»

— Vi trenger det meste. Skolemateriell, lærebøker, lesebøker, spill, malesaker, stoler, bord, leker, materiell til oppussing og selvsagt mat, sier Tine.

Alt arbeidet på gården avhenger av at hun får inn penger.

— Stresset? Jo, på en måte. Men jeg tror det finnes mange gode mennesker som er villige til å hjelpe. Og nå skal jeg jobbe. Det ordner seg.

Mennesker i nærmiljøet rundt farmen har alt meldt sin interesse. Noen vil bidra med sykurs, andre med å hjelpe til i hagen, atter andre kan lage mat.

120.000 kroner kostet herligheten. Tine trodde ikke hun skulle få råd til gården, men fikk låne penger av tanten.

— Det er så fint der! Da jeg så stedet, var det som å gå inn i et eventyr. Trærne ga skygge, der vokser og er liv. Ananas, kokosnøtter, høns ...og det er til og med apekatter i trærne. Jeg satte meg bare ned på en benk og så for meg alt som går an å gjøre for barna.

Ikke rart Tine alt lengter ned igjen, selv om hun synes det er deilig å komme hjem til venner og familie.

...og snart blir det bryllup

Lykken i Brasil har hun funnet på mer enn én måte. Forelsket seg hodestups i 20 år gamle Leandro Marcelino Fagundes. Nå blir det bryllup.

— Han fridde dagen før jeg skulle dra, smiler Tine og snurrer på den tynne gullringen Leandro har spart til lenge. Turtelduene møttes på barnehjemmet AbraC, der Leandro bodde i syv år før han ble voksen og begynte å jobbe der.

— Leandro er på farmen og pusser opp nå. Jeg sendte ti tusen av sparepengene mine nedover, og nå holder de på å legge nytt tak på fritidssenteret.

Det vordende brudepar skal bo i et lite hus ved fritidssenteret, og Tine passer på å skille økonomien.

— Pengene jeg samler inn, går til prosjektet. Noen av pengene jeg tjener selv går til mitt eget forbruk, som huset. Ellers bruker jeg lønnen på prosjektet.

Hun har også gitt mye mat og klær til familier som bor i nærområdet. Det skal hun fortsette med.

— Nå får jeg sjansen til å hjelpe på min måte. De gamle trenger også hjelp, understreker Tine.

Hva Tine gjør om 20 år, vet hun ikke.

— I første omgang må jeg hjelpe de jeg vet at jeg kan hjelpe. Må være realistisk, jeg er bare meg. Men jeg har mine drømmer.

GLEDE: Det var da hun oppdaget barnehjemmet AbraC på en ferietur at Tine bestemte seg: Hun måtte forlate Bergen til fordel for Brasil. Her har hun jobbet gratis et år, og nylig fant hun drømmefarmen utenfor São Paulo. Der starter 24-åringen eget fritidssenter for barn. <br/> FOTO: PRIVAT