— I løpet av skoleåret har jeg ikke tid til å lære noe særlig om forskning, og da er det mye bedre å bruke ferien, sier 17 år gamle Sunna Aamot, som allerede har bestemt seg for å bli zoolog eller paleontolog.

Hun har kommet fra Kautokeino for å delta på BioMedCamp i Bergen denne uken. Her får 14 skandinaviske ungdommer mellom 17 og 20 år gjøre seg kjent med forskningens verden gjennom foredrag og egne eksperimenter.

BioMedCamp ble startet i 1999 av tre medisinstudenter ved Universitetet i Bergen, og arrangeres på syvende året. Nå er den en av tre sommerleire under Forbundet Unge Forskere.

Rekruttere forskere

Biologisk og medisinsk forskning har vært nede i en bølgedal i noen år. Årsaken er både at det er vanskelig å få midler, og at interessen for å drive forskning er laber. Samtidig velger færre elever realfag i videregående skole.

Det er denne virkeligheten Forbundet Unge Forskere vil gjøre noe med. BioMedCamp skal vise at forskning kan være kjempegøy, og det ser ut til å virke.

— Det er mange som ikke forstår hvorfor vi gidder å bruke sommerferien på å lære om forskning, men det er faktisk veldig interessant. Jeg tror mange flere hadde meldt seg på om de visste hva det var, sier Hilde Strøm (17).

— Og så er det sosialt samtidig. Du blir kjent med mange nye folk, skyter Inga Frøseth Rossing inn.

Mari Johanna Brox (19) og Polina Dobrovolskaja (18) deltok begge på sommerleiren i fjor. I år er de tilbake som ledere.

— Realfag er gøy fordi det kan gi svaret på alt. Hvorfor vi lever og hvordan verden fungerer. Matematikk er det beste jeg vet, jeg har alltid to mattebøker med meg, forteller Polina.

De to lederne understreker at dette slett ikke er en leir for nerder.

— Folk i klassen min synes jeg er sær som vil dette. De tror det er tørt og kjedelig her, men de tar helt feil. Derfor er det ekstra moro å møte andre som deler interessen for realfag, sier Johanna.

Fest for snegler

Dagen begynner tidlig for en ung forskerspire. Kvart over syv står morgentrim på programmet, før de fortsetter med foredrag på Haukeland frem til lunsj. Resten av dagen får de selv eksperimentere som forskere.

Det er derfor syv tenåringsjenter står i en hage i Hordagaten med ølflasker og en spritdunk midt på dagen. Men om noen skal skjenkes, så er det sneglene. Snegler tiltrekkes nemlig av alkohol.

De unge forskerne har gravd ned ti begre som skal fylles med en blanding av øl og sprit, alle med ulik mengde alkohol. I løpet av natten vil snegler krype mot alkoholen. Tidligere forskningsforsøk viser at begeret med høyest alkoholmengde vil være det mest attraktive. Natten vil vise om våre unge forskere får samme resultat.

— Målet med denne uken er å gi ungdommene et innblikk i hva vitenskap er og at de med egne øyne skal se at realfag kan være både praktisk og spennende, sier Thor Inge Vollan, gruppeleder for det lille snegleeksperimentet.

Til vanlig er Vollan forskningsassistent på snegleprosjektet til biologisk institutt ved UiB. Mye tyder på at han får følge inn i forskningens verden av ungdommene på årets BioMedCamp. Får de det som de vil, er dette fremtidens leger, zoologer, astronauter og arkeologer.