— BINGO!

Det ropes ikke ut, går bare som et varmt sus fra bord til bord:

Noen har fått turens første bingo. Nå er ferien i gang.

Klokken er litt over tolv en hvilkensomhelst sommerferietirsdag og det er en time siden MS Jupiter forlot Bergen.

Neste stopp er Haugesund.

Så følger Stavanger.

Så følger ferieland.

Unger løper omkring med knallblå slush i drinkglass, britene er dypt nede i ølet sitt og det eneste som minner om Bergen er pøsregnet utenfor.

— Og så jeg som skulle sitte på dekk og kose meg, flirer Ketil Tveito. Han er på vei tilEdinburgh for å gifte seg, så hva gjør det om været er grått og bingoflaksen mangler? Dessuten er det snart VM-kamp og Tveito har lugar med eget fjernsyn.

Går mot rekordår

Mitt skip er lastet med noe som begynner på F.

Feriefolk.

Familiefedre med ett øye på avkommet og halvbekymret mine - står håndbrekket virkelig på der nede på bildekket?

Førstereisgutter med store øyne og fjortisjenter som henger utenfor taxfree-butikken i håp om at noen vil kjøpe røyk til dem.

Over hele båten vrimler oppstemte feriefolk omkring, fulle av forventninger. Eller bare fulle - der er et par av dem om bord, også.

Med kapasitet på 1250 passasjerer er det et stort, fargerikt fellesskap Jupiter frakter over Nordsjøen. Sommeren er høysesong for Englandsbåten og i år er det ekstra travelt. Passasjertallene for mai viser en oppgang på 25 prosent fra i fjor og ifølge Fjord Line ble også juni en rekordmåned, med over 22.000 reisende mellom Bergen og Newcastle. Nå som munn- og klovsyken er borte og Harry Potter-feberen herjer, er England igjen et populært feriemål.

Til Bergen i Nederland

Blant dem som sørger for trafikken er Torbjørn Hiis Bergh, Karin Stang Volden og deres barn.

— Dette er en gøy start på ferien. Du kjører rett på Festningskaien og så er du på ferie, sier Torbjørn.

— Vi drar sannsynligvis først til York. Så blir vi to dager i England, før vi tar toget gjennom kanaltunnelen til Calais og kjører via Belgia til Bergen.

— Via Belgia til Bergen?!

— Bergen aan Zee i Nederland, nord for Amsterdam. Der har vi leid hytte i to dager.

Det er den hollandske naboen, Karel Kuiper, som har lokket Torbjørn og Karin med seg på ferie. De er fire voksne og syv barn, som alle gleder seg til sitt.

— Kjøpe godteri, gliser Truls Hiis Bergh (10).

— Bade, sier en annen.

— Og hvis det pøsregner like mye som hjemme, da?

— Gå på museum, foreslår Ingrid Nordeide Kuiper (13).

— Og spille spill, sier Petter Hiis Bergh (8).

De voksne ser frem til å dra på sykkelturer, besøke ostemarkedet i Alkmaar og se blomsterfestivalen Floriaden. Og til å spise godt, selvfølgelig.

— Skikkelig pommes frites med en stor kladeis majones, er Karels tips, mens Karin gleder seg mest til morgenmaten.

— Kjøpe ferske rundstykker og spise frokost alle sammen.

Jentene danser, guttene spiller

Mitt skip er lastet med noe som begynner på S.

Svisker.

«All of me», «Blueberry Hill» og «California Blue».

Dag er blitt kveld, Stavanger ligger bak oss og i Club Viking har The Magic Eight Band inntatt scenen. Kledd i sorte, flammepyntede drakter pumper gruppen ut evergreens og popslagere, med umiskjennelig østeuropeisk aksent. Den labre danseviljen tar seg voldsomt opp etter at klovnen har Mortinini underholdt i pausen. En gjeng med ungjenter gir linedance-oppvisning, men ikke en eneste gutt er å se på dansegulvet. Forklaringen kommer løpende med opprømt ansikt og favnen full av mynter: Mens jentene danser, velger guttene pokerautomater og enarmede banditter.

Skal bo på et ekte slott

— Vi skal bo en natt på Warkworth Castle. Det er et ordentlig slott, med sånne runde hjørnetårn. Vi har bestilt en suite i tårnet, med himmelseng. Og fangehull og spøkelse i kjelleren, forteller Eli Sørli.

Det er like før landkjenning, snart er formiddagen fordrevet og ventingen over. Mens stoiske briter fordyper seg i pocketbøker, lengter ivrige vestlendinger mot land. Med lille Endre Lygre (6,5) på fanget speider Eli mot fyrtårn og mursteinshus. Sammen med Arne Lygre skal de utforske Northumberland i ferien.

— Så nå skal vi prøve oss på venstrekjøring, ler hun, kanskje en anelse nervøst.

Så legger Jupiter til kai og vestlendingene haster av gårde, utålmodige etter å utforske ferielandet. Tilbake står mannskap og minicruisepassasjerer som skal tilbake samme ettermiddag.

Hjemreisen

Mitt skip er lastet med noe som begynner på R.

Returpassasjerer.

Garvede feriefolk som har sett seg mette og vendt nesen hjemover. Stemningen er roligere på vei tilbake, dansebandet har kledd seg i grått og på karaokescenen er det nesten bare briter. Englandsbåten er blitt et dekompresjonskammer, hvor vestlendingene girer ned og fordøyer ferieminner. Noen skal på arbeid, andre har mer ferie.

— Det blir kanskje en tur til Danmark. Vi måtte se hvordan dette gikk først - om vi hadde mer penger igjen, sier Pauline Dale Midtun. Hun har vært i Scarborough med Leikanger skules musikkorps. Nærmere førti voksne og barn har holdt konserter og spilt strandvolleyball, besøkt Flamingo Land og Robin Hood Bay. Nå hviler de ut i salongen, sammen med en gigantisk, knallgul teddybjørn.

— Stine vant den i Scarborough!

— Hvor er Stine nå, da?

— Hun er i butikken. Hun vant et gavekort på tusen kroner!

Så slutter turen som den startet, med noe som begynner på B.

BINGO!

VIKINGSWING: Randi Aase (i rødt) svinger seg med en fremmed kavaler på minicruise med Englandsbåten. – Jeg drar ikke på ferie i sommer, prioriterer heller hagen, sier Aase.
Foto: Kristian Jacobsen